Idrott sätter kommuner på kartan, men det betyder inte att beslutsfattare och tjänstemän kan eller ska styra idrottslag mot framgång, säger Mikael Lindfelt, professor i teologi vid Åbo Akademi och dekanus för Fakulteten för humaniora, psykologi och teologi.

I yran efter framgången för Finlands herrlag i ishockey ser man också hur idrotten utnyttjas i politiska sammanhang, säger Lindfelt. Han har forskat i det han kallar för idrottens grundläggande egenvärde, ett värde som beslutsfattare och tjänstemän ska låta vara intakt.

Annars förlorar idrotten sin själ, säger Lindfelt i senaste avsnittet av Torgpodden.

I Kommuntorget Magasin 2/2019 framgår de olika förutsättningarna för Kronobys damlag IK Myran och Karlebys herrlag KPV. Båda betyder mycket för hemorten, och bägges framgångar kan leda till nysatsningar för fotbollen.

I Kronoby står man i beråd att bygga en konstgräsplan, och i Karleby kan en ny stadium bli — även om det kanske hänger på om KPV lyckas hålla sig kvar i Tipsligan.

Lindfelt säger att en stad i Karlebys storlek kan skapa förutsättningar för ett ligalag genom ett arenabygge. Det gäller att investera långsiktigt, jämförbart med andra kommunala satsningar.

Arbete inte det enda i livet

Den exakta framgången kan inte styras, och därför ska beslutsfattare och tjänstemän inte heller detaljstyra verksamheten. Men klart är att idrott ger orter synlighet. Det här gäller också mindre orter, som till exempel Nedervetil — IK Myrans hemort i Kronoby.

— Det låter märkligt att fotboll kan spela en roll för kommunen, men om kommunen ska finnas på karten så behöver den något som människor känner till. Klart man behöver arbetsplatser också, men människor lever inte bara av arbete. Det är faktiskt sant.

Lyssna på Torgpodden här

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *