Fotboll ger kommunen positiv synlighet, i synnerhet när laget spelar i mästarskapsligan. I år spelar herrlaget KPV från Karleby och damlaget IK Myran från Kronoby i högsta serien. Det ger hemorterna en nationell synlighet som inte är möjlig att köpa för pengar. Och pengar är också det som behövs för att laget ska överleva i en allt hårdare idrottslig och ekonomisk konkurrens.

Det handlar alltså om fotboll. Men då man pratar om världens mest populära sport kan förutsättningarna utanför plan vara helt olika mellan kvinnor och män trots att regelverket på plan är det samma.

Vi börjar med damlaget. I Nedervetil drygt 15 kilometer öster om Karleby bor det cirka 1700 personer. Nedervetil är sedan 1969 en del av Kronoby kommun som har ett invånarantal på 6500. Nedervetils idrottsförening heter IK Myran.

Föreningens damfotbollslag som tränas av Magnus Slotte och Andreas Kaitajärvi har sensationellt lyckats klättra ända upp till landets högsta serienivå från distriktsserieträsket där Myran spelade matcher mot andra byalag.

Den här säsongen kommer motståndarna kommer från Helsingfors, Esbo, Åbo, Vanda, Kuopio, Tammerfors, Jyväskylä och Uleåborg. Den näst minsta orten på liganivå är Mariehamn där Åland United spelar.

IK Myrans lagledning (från vänster): Tobias Hästbacka (lagledare), Andreas Kaitajärvi (manager) och Magnus Slotte (tränare).

– Jag har försökt övertala mig själv att fokusera så lite som möjligt på de sportsliga resultaten den här säsongen och i stället försöka njuta. Då jag blickar tillbaka om 30 år kommer jag att tycka att det är en stor bedrift att Myran har spelat sådana här matcher, säger Magnus Slotte som tränat Myrans damer sedan år 2007.

Mera synlighet för Kronoby

Att spela på högsta nivå ger IK Myran och Kronoby kommun större nationell synlighet än någonsin tidigare. IK Myrans damlag har i år en budget på 110 000 euro. En stor summa för en liten förening, men en bråkdel av vad herrfotbollslagen omsätter.

Det är resorna som slukar största delen av Myrans ekonomiska kaka, spelarna har inga löner med undantag för lagets amerikanska förstärkningar. Budgeten består i huvudsak av sponsorbidrag och talkoinsatser – publikintäkternas andel är budgeterad till cirka 15 000 euro eller 1000 euro per match.

– Näringslivet i Kronoby och Karleby har stött oss bättre än vi förväntade oss. Det är vi väldigt tacksamma för, säger Martin Högnäs som är ordförande för IK Myrans fotbollssektion. Föreningens medelanskaffare har redan samlat in de pengar som behövs för att kunna genomföra säsongen.

Kronoby kommun stöder IK Myrans damlag med ett sponsorbidrag på 5000 euro. Dessutom får föreningen IK Myran ett kommunalt verksamhetsbidrag på 5300 euro, som föreningen fördelar mellan sina olika sektioner.

Sponsorbidraget på 5000 euro är riktat specifikt till damfotbollslaget, och betalas för första – och möjligtvis också sista gången –  beroende på om IK Myran lyckas hålla sig kvar på högsta nivån eller inte.

Det som däremot är mera bestående är kommunens planer att bygga en konstgräsplan i Kronoby.

– Oberoende av hur det här äventyret slutar kommer konstgräsplanen att vara något som aldrig kan tas ifrån oss. Det ger ungdomen i kommunen helt andra förutsättningar än de som dagens generation fått nöja sig med, säger Magnus Slotte.

Kommunfullmäktige i Kronoby har gett grönt ljus för konstgräset förutsatt att finansieringsansökningarna till regionförvaltningsverket och det europeiska fotbollsförbundet UEFA går igenom. Går allting som planerat blir planen färdig i höst. Kostnaderna är beräknade till 125 000 euro.

Kommundirektör Malin Brännkärr hoppas att grusplanen i bakgrunden ska ha konstgräs på hösten.

– Kronoby ser superpositivt på Myrans framgångar. Vi får en massa positiv uppmärksamhet och PR som det är omöjligt för kommunen att skapa själv, säger kommundirektör Malin Brännkärr.

Konstgräsplanen behövs. I dagsläget tvingas IK Myran spela sina första hemmamatcher i exil i Karleby i väntan på att  gräsplanen hemma i Nedervetil är i skick.

Vintertid tränar Myrans fotbollslag i Karleby och betalar hallhyror på över 10 000 euro till Karleby i stället för Kronoby. En egen konstgräsplan i Kronoby förlänger säsongen och säkerställer att en del av hyran som laget betalar blir kvar i den egna kommunen.

Fyller inte herrligans krav

Paradoxalt nog duger inte den konstgräsplan i Sandhagen i Karleby som IK Myran spelar på för Karlebys eget ligalag, KPV. I herrarnas fotbollsliga räcker det nämligen inte med konstgräs, utan också matcharenorna måste uppfylla vissa specifika krav som till exempel tillräckligt antal läktarplatser under tak. Runt konstgräsplanen i Sandhagen finns det inga sådana läktarplatser.

Därför måste KPV spela sina tre första hemmamatcher i Seinäjoki, 140 kilometer från hemorten eftersom stadens Centralidrottsplan som har naturgräs, blir spelduglig först efter att säsongen har startat.

Karlebys Centralidrottsplan har under våren fått en ny läktare med tak som gör att KPV får spela sina matcher i Karleby så fort naturgräsplanen återhämtat sig från vintern. Kostnaderna för läktaren förväntas bli cirka 400 000 euro. Det är den första större investeringen som gjorts på den mer eller mindre fallfärdiga Centralidrottplanen sedan 1970-talet då den dåvarande huvudläktaren brann ner. Centralidrottsplanen är trots namnet numera enbart en fotbollsarena, men ännu på 1980-talet ordnades internationella friidrottstävlingar på arenan.

Bygger hybridarena

Veteranpolitikern Bjarne Kallis leder en arbetsgrupp som planerar ett nytt arenabygge i Karleby – en så kallad hybridarena där det förutom en fotbollsstadion också ingår en helt ny arena för inomhusidrott. Prislappen förväntas ligga kring 30 miljoner euro.

Veteranpolitikern Bjarne Kallis leder arbetsgruppen som planerar en ny fotbollsarena i Karleby. Den nya läktaren på Centralidrottsplanen ser han och fotbollsfolket i staden bara som en kortsiktig lösning.

– Utan KPV:s avancemang till fotbollsligan hade den här läktaren på Centralidrottsplanen aldrig byggts, säger Kallis som i likhet med fotbollsfolket i staden tycker att läktarbygget är en nödlösning.

– Först bör vi bygga en ny fotbollsstadion i rask takt och därefter förverkliga resten av hybridarenan. Men hur vi än bygger och planerar kommer inget att vara färdigt före 2021, säger Kallis.

KPV:s herrlag drivs sedan 2012 av ett aktiebolag, där företagaren Matti Laitinen är ensam ägare. KPV var på ruinens brant då Laitinen tog över, men är nu tillbaka i landets högsta serienivå för första gången sedan 1990.

KPV:s ägare Matti Laitinen (till vänster) tillsammans med fystränaren Rasmus Broberg och spelaren Adam Vidjeskog, de två sistnämnda från Terjärv i Kronoby kommun.

KPV är i praktiken ett proffslag med spelare från åtta olika nationer – det är bara några av de lokala spelarna som arbetar eller studerar vid sidan av fotbollen. Budgeten uppges ligga på 800 000 euro varav spelarnas andel är 500 000 euro. I verkligheten lär siffrorna ändå vara mycket högre – Laitinen har sagt att det finns svängrum vid behov.

Matti Laitinen är liksom många andra Karlebybor frustrerad över att tvingas spela i Seinäjoki efter en 30 år lång väntan på att ligafotbollen ska återinta staden. Den nya samkommunalt drivna arenan i Vasa hade varit ett annat alternativ, men KPV valde till slut den privatägda arenan i Seinäjoki på grund av bättre tågförbindelser och lägre arenahyror.

Att spela i Seinäjoki i stället för hemma i Karleby innebär ändå i all sin enkelhet höjda utgifter och sänkta inkomster, vilket är en dålig ekvation oberoende av om det handlar om en förening eller ett aktiebolag.

Laitinen väljer ändå att rikta sin frustration mot regelverket i fotbollsligan framom arenaproblematiken i Karleby.

IK Myran (Nedervetil, Kronoby kommun)

  • Hemort: Nedervetil (1700 invånare, 6500 Kronoby kommun )
  • Grundades år 1921 (fotboll sedan 1960-talet)
  • Största framgång: Avancemang till ligan 2018
  • Budget: 110 000 euro (damernas ligalag)
  • Tränare: Magnus Slotte, Andreas Kaitajärvi (manager)

KPV (Kokkolan Pallo-Veikot, Karleby)

  • Hemort: Karleby (47 660 invånare)
  • Grundades år 1930
  • Största framgång: Finsk mästare 1969
  • Budget: 800 000 euro
  • Tränare: Jarmo Korhonen, Niko Kalliokoski

– Det är sista gången som jag går med på en sådan här lösning. Det skulle vara en barnlek att bygga provisoriska läktare runt konstgräsplanen i Sandhagen. I stället för 500 åskådare i Seinäjoki skulle vi ha minst 1500 i Karleby. Man kan fråga sig på vilket sätt den finska fotbollen vinner på att vi inte får spela i hemstaden, säger Laitinen.

Karleby stad är definitivt ingen vinnare i dagsläget. Staden stöder KPV med sponsorbidrag på sammanlagt 25 000 euro och ger dessutom ytterligare ett bistånd på 14 000 euro för att laget måste spela tre hemmatcher på bortaplan på grund av att staden inte kan bidra med tillräckligt bra förhållanden.

– Jag har inget ont att säga om Karleby stad i det här fallet. Tvärtom lyfter jag på hatten! Det Vårt avancemang säkrades så sent som i november och i april har vi redan fått den läktare som krävs, säger Laitinen.

Som så ofta i idrottens värld kan de sportsliga resultaten på kort sikt få ödesdigra följder för förutsättningarna på lång sikt: Om KPV inte lyckas etablera sig som fotbollsligalag finns det många som tvivlar på att stadionplanerna någonsin förverkligas i ett ekonomiskt ansträngt Karleby.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *