"Personregister kan lämnas till journalister utan hinder av dataskyddsregler"
En journalistisk redaktion har rätt att begära ut sammanställningar och personregister från kommunerna, säger Kommunförbundets jurist Ida Sulin.
Svenska Yles kartläggning av hur väl kommunerna följer offentlighetslagstiftningen har väckt blandade känslor i kommunerna.
Under hösten har Svenska Yle samlat in uppgifter om kommunernas ledningsgrupper och enligt egen utsago ”samtidigt passat på att testa kommunernas förmåga att följa offentlighetslagen”.
Kommunerna fick ett skolvitsord enligt hur väl de klarade av att svara på förfrågan. På Åland fick runt hälften av kommunerna underkänt, vilket uppfattades som orättvis eftersom offentlighetslagen på fastlandet inte gäller Åland. Den grundlagsstadgade allmänna offentlighetsprincipen gäller ändå också på Åland och dessutom har Ålands en egen offentlighetslag med liknande men inte identiska bestämmelser.
Bl.a. det här lyfter Erik Brunström, kommundirektör i Finström upp i torgbloggen. Brunström säger också att slutprodukten blir en typ av register med uttömmande personuppgifter som inte vem som helst får begära ut.
Kommunförbundets jurist Ida Sulin ser ändå inte att dataskyddsregler skulle utgöra något hinder för redaktionerna.
– Rikets offentlighetslag utgår från att personregister kan lämnas till journalister utan hinder av dataskyddsregler. Vem som helst får ju begära sammanställningarna, men exempelvis företag som vill använda uppgifter för marknadsföring eller dylikt måste först få samtycke från personerna i fråga, säger Sulin.