Vad är juridik och vad är politik? Ibland är det inte helt lätt att skilja dem åt, och ibland kanske det helt enkelt inte går. Problemet med juridiken är tyvärr att den inte lämpar sig speciellt väl för politik. I politiken kan juridiken bli ett vasst svärd. Se bara på Brexit, där juridisk tolkning av avtalsbestämmelser används av alla parter för politiska ändamål.

Också direkta rättsregler, paragrafer,  kan tolkas för olika ändamål. Rättsteorin, den vetenskap som studerar juridik och rättsvetenskap, har tagit fram olika redskap för att tolka lagens bokstav och de högsta domstolarna hjälper till genom att fungera som prejudikatsinstanser.

En av de grundläggande tolkningsreglerna hör samman med lagstiftarens avsikt och rättsreglernas kontext. I kluriga fall kan man alltså andas djupt, luta sig tillbaks och fundera efter på en abstrakt nivå vad lagstiftaren haft i tankarna när paragrafen eller momentet i fråga stiftades – vad var andemeningen, åt vilket håll ville man gå?

Speciellt i politiska sammanhang är det viktigt att emellanåt ta ett steg tillbaks och ge lagen en autonom kontext. Där har grundlagsutskottet varit en föregångare, men samma metod fungerar också för lägre rättsregler.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *