Kommunförbundets utvecklingschef för småbarnspedagogik och barnvård, Jarkko Lahtinen, ser det som logiskt och förväntat att skolorna går över till distansundervisning medan daghemmen hålls öppna som ett led i försöken att bromsa coronaepidemin.

– På så sätt försäkrar man sig om att barn till personal inom samhälleligt kritiska sektorer får småbarnspedagogik och att föräldrarna kan arbeta, sa statsminister Sanna Marin (SDP) under regeringens presskonferens igår.

Småbarnspedagogiken är en service som måste upprätthållas på ett eller annat sätt, speciellt för att möjliggöra att vissa föräldrar och vårdnadshavare ska kunna jobba, säger också Jarkko Lahtinen.

Kommunerna måste fortsättningsvis ordna småbarnspedagogiken på rättsliga grunder, till exempel med beaktande av personaldimensioneringen. Om småbarnspedagogikens personal insjuknar, hamnar i karantän och på så sätt är borta från jobbet, kan det uppstå utmaningar.

Förverkligandet av personaldimensioneringen kan i vissa situationer bli svårt – om inte beredskapslagen medför förändringar i anordningsansvaret, säger Lahtinen.

– Det kan vara en stor fråga för många hur man lyckas sköta det här, om inte tillräckligt många barn är borta och tillräckligt med personal är på plats. Allt beror på om alla föräldrar fortsätter använda servicen eller håller barnen hemma, som de har möjlighet att göra. Det skulle underlätta i resurseringen av personalen.

I Yles huvudnyhetssändning på måndag kväll sa undervisningsminister Li Andersson (VF) att förhoppningen är, att de föräldrar som har barn i dagisåldern, och som kan sköta barnen hemma, också gör det.

 

Vad som är ”kritiska branscher”, och vems barn som kan komma till daghem efter regeringens nya linjedragning, har väckt frågor. På tisdag morgon förtydligade Li Andersson frågan på Twitter. Under tisdagen kommer regeringen att publicera en lista över vilka branscher som klassas som kritiskt viktiga för samhället.

Beredskapslagen är i riksdagen på tisdag och är avsedd att komma i kraft på onsdag 18.3

En del kommuner skred till åtgärder redan innan regeringens nya linjedragning. Till exempel i Imatra uppmanades under veckoslutet alla inom småbarnspedagogiken och grundskolan att stanna hemma från och med måndag om möjligt.

Artikeln är en översättning av Kuntalehtis intervju med Jarkko Lahtinen.