Det är exakt 20 år sedan rektorsdagarna ordnades för första gången. – Det är otroligt viktigt att vi en gång om året lyckas få ihop Svenskfinland på dessa rektorsdagar, säger Kommunförbundets direktör Kristina Wikberg. 

Rektorsdagarna har alltid haft en speciell plats i mitt hjärta, Svenskfinland är tillräckligt litet,  säger utbildningsdirektören i Borgå Rickard Lindström när han hälsar årets 134 deltagare välkomna.

­

Veronica  Granö-Suomalainen, som idag är utbildningsombudsman vid svenska kulturfonden var den som ordnade de allra  första rektorsdagarna 1995 i Tammerfors. Tillsammans med Kristina Wikberg blickar hon i en bildspelspresentation tillbaka till vad som hände då inom världspolitiken, i Finland och kommunerna. Srebrenicamassakern med efterföljande flyktingström, ett samhällsdrag som förföll, en djup recession och nedskärningar inom utbildningen  – situationen för 20 år sedan påminner på på många sätt om dagens och utmaningarna då påminner om dem utbildningssektorn idag står inför.

Hur kommer det sig att Kommunförbundet började  planera rektorsdagarna?

– Det fanns ett tomrum efter att statliga myndigheter som brukade samla rektorer till stora samlingar inte längre gjorde det. När man under den statliga perioden diskuterade behovet var det skoldirektörer som och sade att vi behöver dem av mentala skäl. Det behövdes ett forum för allt som har med undervisning att göra, säger Granö-Suomalainen.

 

 

 

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *