Kommunmarknaden som firar 25-årsjubileum är större än någonsin. Antalet utställare och seminarier är fler än förut och när dörrarna stängdes på torsdagen  hade kommunernas hus besökts av hela 7800 människor.

Kommuntorget har tagit pulsen på några av besökarna. Sandra Ahtola, förtroendevald  i Raseborg och Petra Qvist-Hämäläinen, politiskt sakkunnig vid Svenska Kvinnoförbundet har deltagit i Kommunmarknaden en gång förut. Ahtola har varit praktikant på Kommunförbundet och känner till speciellt den svenskspråkiga verksamheten vid förbundet. Jämställdhet är ett viktigt tema för dem båda.

Sandra Ahtola och Petra Qvist-Hämäläinen

På torsdagen deltog de i seminariet ”Europarådet som främjare av jämställdhet och mänskliga rättigheter” och i kommunikationsseminariet om Normkreativa Gävle” med Johan Adolfsson. Adolfssons exempel på hur en inkluderande bildkommunikation i en kommun kan se ut gjorde intryck på dem.

– Jag tycker att föreläsningen var jätteinspirerande. Jag fick genast idéer om hur vi kan tillämpa Adolfssons metoder i vårt eget arbete på Svenska Kvinnoförbundet. Till en del var det bekanta saker men jag fick även nya insikter att ta med när vi börjar planera vårt material till riksdagsvalet i vår säger Petra Qvist-Hämäläinen.

Sandra Ahtola som är som är ordförande för bildningsnämndens svenskspråkiga sektion i Raseborg, säger att Gävle stads exempel på mångfald i bildkommunikation gav henne inspiration att komma med nya förslag och idéer i Raseborg.

– Jag tycker vi har det bra i Raseborg och att vi har tagit upp det som Gävle jobbar med. Men alltid kan det bli bättre, säger Ahtola.

Lars Sjöblom

– Jag kom till Kommunmarknaden för att lyssna på det som händer i kommunerna, speciellt gällande integration, men också vård- och landskapsreformen, säger Lars Sjöblom jobbar på Luckan i Helsingfors. Jag har gått på massor av olika seminarier under Kommunmarknadens  två dagar, säger han.

Lars har besökt Kommunmarknaden en gång förut. Han känner speciellt väl till Kommunförbundets internationella verksamhet, eftersom han har varit praktikant vid Kommunförbundets Brysselkontor.

– Jag följer noga det som händer i kommunerna. Kommunmarknaden är ett intressant evenemang att gå på!

– Det här är mitt första besök på Kommunmarknaden. Här är mycket folk, bra stämning och intressanta föreläsningar, säger Erica Vasama, kommunikations- och markandsföringsassistent, Lovisa.

Vasama hade tänkt gå på en föreläsning om delaktighet, men rymdes inte med.

– Det var synd, för jag hade verkligen spetsat mig på den. Men det var smockfullt i salen, säger hon.

Erica Vasama

– Många av de ämnen som behandlas på Kommunmarknaden berör mig inte direkt, men tangerar ändå mitt jobb. Jag är intresserad av det mesta som berör kommunerna, genom att gå på föreläsningarna vidgar jag mina vyer. Programutbudet är stort och man kan välja och vraka bland intressanta teman, men tyvärr blir man som besökare också tvungen att välja bort mycket. Man hinner inte med allt, konstaterar hon.

– På Kommunmarknaden har jag träffat andra som jobbar med kommunal kommunikation. Jag har hunnit nätverka och utbyta kunskap med kolleger.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *