Kommunarbetsgivarna KT vill se ett snabbt resultat i kollektivavtalsförhandlingarna.

Förhandlingarna om de kommunalt anställdas tjänste- och arbetskollektivavtal måste genomföras snabbt och effektiv, skriver Kommunarbetsgivarna KT i ett pressmeddelande och hänvisar till det undantagstillstånd som coronaviruset orsakat.

Enligt KT förutsätter situationen att alla parter tar ansvar för att arbetsron och verksamheten inom den kommunala sektorn bevaras. Kollektivavtalen slutar gälla i slutet av mars och innan det vill arbetsgivarsidan se förhandlingsresultat.

– Det är viktigt för hela samhället, skriver KT i pressmeddelandet.

Vårdfacken Super och Tehy har krävt en löneökning för branschen som är 1,8 procent högre än den allmänna höjningen. Facken har också föreslagit att förhandlingarna fortsätter efter att konsekvenserna ebbat ut.

Arbetsmarknadsdirektör Markku Jalonen vid KT är av annan åsikt. Enligt honom borde man nu göra ett årslångt avtal. Till tidningen Ilta-Sanomat säger Jalonen att löneökningen ska vara 1,3 procent, liksom den varit för andra branscher.

Det här gäller hela kommunsektorn, säger Jalonen till Ilta-Sanomat, och understryker att samhället inte har råd med en vårdstrejk.

– Om ett år kan vi se hurdan värld vi lever i, säger Jalonen.

I pressmeddelandet säger KT att coronakrisen försvagar en redan historiskt dålig kommunal ekonomi, samtidigt som hälsovårdens utgifter ökar. Därför behövs hela kommunsektorns arbetsinsats.

– För stora och splittrande krav hotar finländarnas välmående och livsavgörande service, skriver KT i pressmeddelandet.

Ett snabbt förhandlingsresultat skulle ge arbetsro till kommunsektorn och en chans att koncentrera alla krafter till att bromsa epidemin, menar KT.

– Kommunerna har uppgifter som måste utföras också medan beredskapslagen gäller. Ansvaret för att lyckas är gemensamt, avslutas pressmeddelandet.