Social- och hälsovårdsutskottet röstade nej till omfattande jour vid Vasa centralsjukhus. SFP:s Veronica Rehn-Kivi hade hoppats på att förnuftet skulle segra.

SFP:s riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi som är medlem i riksdagens social- och hälsovårdsutskott, är ytterst besviken över att regeringspartiernas riksdagsledamöter valde att inte rösta för att Vasa centralsjukhus ska få erbjuda omfattande jour.

Vid utskottsbehandlingen gjorde Rehn-Kivi ett ändringsförslag om att Vasa centralsjukhus ska få omfattande dygnet runt-jour.

– Jag hade hoppats att förnuftet ändå hade segrat gällande Vasa centralsjukhus. Tyvärr körde regeringspartiernas representanter över mitt ändringsförslag, säger Rehn-Kivi.

Enligt Rehn-Kivi talar ett flertal faktorer för att Vasa centralsjukhus ska få erbjuda omfattande dygnet runt-jour.

– De 100 000 svenskspråkiga österbottningarna ska ha rätt till ett sjukhus med omfattande jour. Det är uppenbart att Vasa centralsjukhus bäst kan tillgodose service på svenska och finska. Enligt undersökningar erbjuder centralsjukhuset dessutom mycket högklassig vård överlag. Jämfört med regeringens förslag om 12 stycken sjukhus med omfattande jour skulle det inte nämnvärt öka kostnaderna att lägga Vasa centralsjukhus till listan.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson säger att hon är bestört över att regeringspartierna körde över Vasa centralsjukhus.

– Regeringspartierna borde skämmas. Beslutet om Vasa centralsjukhus görs samtidigt som Europarådet ger Finland bakläxa för att de svenskspråkiga patienternas rättigheter inte förverkligas i praktiken. Rätten att få vård på svenska är uppenbarligen inte viktig för regeringen. Det är skamligt, säger Anna-Maja Henriksson.

Riksdagens social- och hälsovårdsutskott behandlar för tillfället regeringens förslag till vårdreform.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *