Styrelsen för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt röstade i dag för att avveckla Raseborgs sjukhus samjour.

SFP:s styrelsemedlem Björn Månsson kom med motförslaget att samjouren skulle bestå tills det nya landskapet, som särlösningen för Nyland i social- och hälsovårdsreformen är tänkt att skapa, får säga sitt.

Rösterna föll 11  mot 5. Samlingspartiet, De Gröna, Centerna och en representant för Helsingfors universitet röstade för att avveckla samjoren. SDP, VF och SFP röstade för samjouren. En representant röstade blankt.

Beslutet innebär att operationer i anestesi upphör och kvar blir en jour för allmänmedicin.

Förvånad, upprörd och bedrövad

Anita Westerholm, andra vice ordförande i fullmäktige i Raseborg för SFP och en av dem som startade namninsamlingen för att bevara samjouren, säger att eventuella motåtgärder kommer att diskuteras, även om det i dagsläget inte finns några konkreta planer.

– Det här är inte ett beslut som tas emot med en axelryckning, snarare tvärtom. Jag är förvånad, upprörd och bedrövad och undrar vilka argument som hade behövts för att styrelsen skulle ha röstat annorlunda. Arbetsgruppen i jourfrågan har varit för ett bevarande, liksom ägarkommunerna, och vi är mitt inne i en coronakris och social- och hälsovårdsreformen knackar på dörren. Alla beslut borde tas efter reformen.

Westerholm tycker också att styrelsen struntar i de drygt 10 000 personer som skrivit under namnlistor för samjourens bevarande.

– Det har varit ett otroligt engagemang och jag är rejält upprörd över att man inte utvecklar tillsammans med regionen utan istället avvecklar en fungerande tvåspråkig organisation.

SFP i Nyland publicerade den här bilden på Facebook efter styrelsebeslutet. Bild: SFP i Nyland

 

Urho: Folk har inte förstått

Styrelseordförande Ulla-Marja Urho (Saml) säger att beslutet var nödvändigt för att förstärka dygnet runt-jouren och akutvården på sjukhuset.

Att upprätthålla en samjour, som innefattar operationer med anestesi, går inte på grund av personalbrist, säger Urho.

– Redan nu utförs hälften av operationerna på Lojo och Jorv sjukhus. I praktiken har det varit svårt att också med höga löner locka läkare till samjouren i Raseborg, säger Urho och tillägger att Raseborgs sjukhus framöver kommer att fungera som sjukhusen i Idensalmi och Kouvola.

– Det var viktigt att tydligt signalera att sjukhuset fortsätter med heldygnsjour, och med akutvård som innefattar ambulansservice. Nu gäller det att få dit läkare med hög allmänmedicinsk kunskap, men samjour med anestesi hade man inte kunnat fortsätta med.

Vad säger du till dem som protesterat mot förändringen?

– Jag bor deltid i Ekenäs och känner bra till situationen. Problemet är att folk inte förstått att läkarjouren kommer att bestå och att akutvården förstärks. Samjouren har haft väldigt få operationer, och sjukhuset kommer inte att läggas ner. Man kommer kunna ringa jouren mitt i natten, och förvänta sig ambulansservice om situationen kräver det.

Kvarnström: Skamligt att stänga samjouren

I ett pressmeddelande kallar riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP) beslutet att stänga samjouren vid Raseborgs sjukhus för ett moraliskt bottennapp.

– Beslutet försummar HUS:s egen arbetsgrupps rapport, alla utlåtanden från de västnyländska kommunerna och utlåtandet från Nämnden för språkliga minoriteter. Dessutom är det en spottloska på över 10 000 invånares undertecknade vädjan om att samjouren ska få fortsätta, säger Kvarnström som aktivt arbetat och tagit ställning för att sjukhusets verksamhet ska utvecklas och inte avvecklas, säger Kvarnström i pressmeddelandet.

– Att beslutet fattas mitt under pågående coronakris gör det ännu mer ofattbart. Personalen borde respekteras och få arbetsro. Istället tvingar hus dem nu att kämpa i dubbel motvind, säger Kvarnström och syftar på att samjourens öde påverkar sjukhusets övriga verksamhet negativt även om en sjukvårdsdistriktet kommer anhålla om att få driva en lättare jour dygnet runt vid sjukhuset.

Enligt Kvarnström är det ett också stort principiellt demokratiproblem att en samkommuns ledning kan köra över en enhällig ägarregion.

– Samlingspartiet visste jag var stod, men det svider att de övriga regeringspartiernas, alltså Centerns och De grönas representanter gick på beredningens och Samlingspartiets linje.

Uppdaterat kl 15:06 med Kvarnströms kommentarer.