Allas hälsa och välbefinnande av högsta prioritet, säger Henrik Wickström (SFP), en av arrangörerna.

På torsdag förmiddag meddelade arrangörerna bakom söndagens manifestation på Ekenäs torg att manifestationen inhiberas. Det här i enlighet med rekommendationer från myndigheter.

Orsaken är den ökade risken för Coronaviruset som spritt sig under de senaste dagarna även i Finland, skriver arrangörerna.

Henrik Wickström (SFP), kommunstyrelseordförande i Ingå och en av arrangörerna, säger att man hela veckan följt med läget och varit i kontakt med myndigheterna.

– Igår skedde en vändpunkt när vi fick veta om flera fall av insjuknade personer. På basis av diskussioner med myndigheter och arrangörer igår kväll kom vi fram till att detta är det enda rätta. Allas hälsa och välbefinnande är högsta prioritet och indikationer från myndighetshåll gör att detta beslut måste tas, även om det var tråkigt.

Arrangörerna går ut med information om den inhiberade manifestationen i evenemangets Facebookgrupp och har också kontaktat medier som ämnat närvara, liksom myndigheter som varit med i planeringen.

Wickström säger att man nu försöker hitta andra sätt att påverka samkommunen HUS styrelse, som den 6 april fattar beslut om Raseborgs sjukhus samjour.

– Vi har redan några tankar om vad som kan göras och hoppas kunna göra det bästa av situationen.

Enligt Wickström är corona-pandemin en tydlig signal till styrelsen om att regionala sjukhus behövs.

– Vi hoppas att styrelsen på sitt möte i april ger regeringen och riksdagen arbetsro mi arbetet med social- och hälsovårdsreformen, och att inga beslut tas innan det är klart att reformen blir av.

Namn för bevarandet av samjouren samlas fortfarande in, bland annat på adressit.com