Gör som Zamzam: Anställ asylsökande
Nina Björkmans Café Zamzam i centrum av Ekenäs har tre anställda. Alla är asylsökande. Kaféets personal vill gärna se att också andra företagare sysselsätter asylsökande.
Björkman öppnade kaféet eftersom hon kände att det behövdes ett ställe där asylsökande kan känna sig mera bekväma och närmare sin egen kultur. Kaféet är Mellanöstern-inspirerat och där erbjuds allt från arabiskt kaffe till lunch.
– Jag tycker om mat, människor och Mellanöstern. Att öppna ett kafé var ett bra sätt att kombinera alla dessa intressen.
Bakr Thamer Ali, 25, är asylsökande från Irak. Han är sedan en månad tillbaka anställd på kaféet. Att få ett jobb har varit livsviktigt för honom. Han har även tidigare jobbat i restaurangbranschen. Responsen har varit positiv och kunderna tycker att det är trevligt att se asylsökande på jobb.
– De flesta av oss som kommit hit till Finland har som målsättning att bygga upp ett nytt liv här. I samarbete kan vi få mycket gjort bara det finska folketär är villigt att ta emot oss och hjälpa oss.
Bakom disken står Charlotte Nylund. Den tjugoåriga praktikanten började jobba på kaféet för två veckor sedan. Hon har trivts bra med maten, atmosfären och sina kollegor. Samarbetet har fungerat bra trots att personalen talar olika språk. Parterna strävar efter att mötas halvvägs.
– Det är härligt att få tala flera olika språk. Jag kan engelska flytande så det är härligt att få en chans att använda det i vardagen. De asylsökande kan alla helt skaplig engelska – det gäller bara att se till att man förstår varandra till hundra procent, säger Nylund.
Såväl kaféägaren som de anställda hoppas att fler företagare anställer asylsökande. Bakr Thamer Ali säger att interationben i samhället är viktig för flyktingarna – en väsentlig del av den är att jobba.
– Jag uppmuntrar definitivt andra företagare att göra samma sak – att anställa asylsökande. Problemfritt är det inte, men jag tycker att det är värt det, säger Nina Björkman.
- Text: Märta Nummenmaa, Iiris Mattsson och Felix Fortelius
- Läs mer: fler artiklar av journaliststuderande
Har de hygienpass för sitt jobb? Duktigt i såfall eller har de måsta ha en tolk med helatiden