Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori (Saml) blir senior rådgivare i för danska fastighetsbolaget NREP.

– Hans arbete kommer att spänna över NREP:s alla geografiska marknader för att främja nya lösningar som kan möta stora urbana utmaningar, såsom klimatförändringar och infrastrukturutmaningar, skriver NREP:s  på sin webbsajt.

NREP:s vd i Sverige, Stefan Wallander, säger att Vapaavuori som tidigare borgmästare har  ”årtionden av erfarenhet från den offentliga sidan”.

– Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med honom för att på bästa sätt stötta städer i att lösa stora utmaningar som urbanisering och klimatförändringar, säger Wallander.

Vapaavuori lämnar uppdraget som borgmästare i Helsinfors efter kommunalvalet. Han har tidigare meddelat att han i och med det även lämnar politiken.

– Jag har dedikerat mitt liv till att förbättra samhällen. Jag har haft äran att tjänstgöra två tredjedelar av min karriär inom politiken och jag ville ta tillvara möjligheten att hitta nya perspektiv kring att göra skillnad i världen. Jag är väldigt motiverad av NREP:s syfte att göra den byggda miljön bättre eftersom jag vet hur fastigheter verkligen kan omvandla utvecklingen av en stad. NREPs stadsutvecklingsprojekt ligger i framkant och jag ser fram emot att stötta NREP i att hjälpa städer på nya sätt, säger Jan Vapaavuori på NREP:s sajt.

Till Kauppalehti säger Vapaavuori att det nya uppdrag som rådgivare i stadsutveckling för NREP känns som en naturlig fortsättning på det han ”samlat i sin ryggsäck under en resans gång”.