Stadsdirektören i Lahtis Pekka Timonen valdes på måndagskvällen till ny stadsdirektör i Vanda. (Foto: Kuntalehti, Lauri Rotko)

Pekka Timonen har gjort ett styvt jobb i Lahtis, som nu måste hitta ny stadsdirektör. I Vanda gläds man över Ritva Viljanens efterträdare.

Filosofie magister Timonen har varit stadsdirektör i Lahtis i fem år. Den tidigare kulturchefen i Helsingfors har också arbetat som kanslichef vid statsrådet och bl.a. varit vd för Kabelfabriken.

I Lahtis är man harmsen över att mista en bra ledare. Lahtis lockar nya invånare och företagen investerar i staden.

– Vi förlorar en stadsdirektör som verkligen nått resultat. Förstås, vi förstår och respekterar Pekka Timonens beslut att gå till Vanda, säger stadsstyrelsens ordförande Sirkku Hildén.

Då Timonen på måndagskvällen hälsade på i Vandafullmäktige efterlyste han en frisk stolthet och egensinnighet som gör att man klarar sig i konkurrensen mellan städer.

Lyssna och läs mera i Torgpodden: Ekonomi – så lockade Lahtis godisfabriken till sig

I Vanda tar Timonen över efter omtyckta Ritva Viljanen som avgår med pension i augusti.

Viljanen, som många också minns som biträdande stadsdirektör i Helsingfors, säger att hon stormtrivts i Vanda.

Ritva Viljanen på sitt arbetsrum år 2018. (Foto: Kuntalehti, Liisa Takala)

– Nog är det fantastiskt att få avrunda yrkeskarriären i den egna hemstaden – jag har bott nästan hela mitt vuxenliv här. Jag har med egna ögon bevittnat Vandabornas positiva styrka och sett staden starkt utvecklas. Under mina fem år som stadsdirektör har vi fått 20 000 nya invånare och stadens ekonomi är i skick, säger Ritva Viljanen.

– Vanda växer, det finns gott om arbetskraft och staden har ett perfekt läge. Här finns alla möjligheter att skapa en ännu bättre stad, säger Pekka Timonen.

Den nya stadsdirektörens lön är 15 844 euro.

Kommuntorgets arkiv 2019: Vandas stadsdirektör Ritva Viljanen: Kvinnliga ledare behandlas fortfarande osakligt