Finalisterna i tävlingen om titeln Årets bibliotekskommun offentliggjordes i dag på Åbo bokmässa. De är Esbo, Idensalmi, Lundo, Salla och Seinäjoki.

Tävlingen ordnas av Kommunförbundet  i samarbet med Finlands biblioteksförening och Läscentrum. I år är första gången utmärkelsen delas ut. Tävlingen ger kommunerna och biblioteken en möjlighet att berätta om sin verksamhet och sina framgångar.

I första tävlingsskedet, som avslutades i dag, gick expertjuryn igenom alla 56 ansökningar och valde fem finalister bland dem.

Kriterierna är samarbete, nya verksamhetsformer och lyhördhet för kommuninvånarna

 Juryn hade ett positivt problem eftersom alla ansökningar beskrev de finaste exempel på mångsidig och högklassig biblioteksverksamhet runtom i Finland, säger Johanna Selkee, sakkunnig vid Kommunförbundet, som satt med i juryn.

I sin bedömning betonade juryn samarbete, nya verksamhetsformer, beaktande av kommuninvånarnas önskemål och service för biblioteksanvändare i olika åldrar och med olika bakgrund. Juryn ville också i kriterierna beakta kommuner av olika typer och storlek och deras olika förutsättningar att utveckla sin biblioteksverksamhet.

Vinnaren offentliggörs på Helsingfors bokmässa lördagen den 27 oktober 2018 kl. 13.00.

Du kan delta i publikomröstningen efter den 5 oktober på Finlands biblioteksförenings Facebook-sida: www.facebook.com/kirjastoseura

En video på finska om finalisterna finns på adressen www.kuntaliitto.fi/kirjastokunta

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *