Mässplan vid infarten till Jakobstads centrum omformas till mångsidig allaktivitetspark under de kommande åren. Bortom den isbana som stadsborna har till sitt förfogande i vinter ska en pumptrackbana anläggas. Från vänster stadsingenjör Frank Bäcksholm, stadsplanearkitekt Sören Öhberg och byråarkitekt Gustav Simons. Bild: Joakim Snickars.

Utvecklandet av en allaktivitetsparken nära infarten till centrala Jakobstad framskrider. Den ska vara klar om två år.

Det första steget mot en brokig allaktivitetspark på Mässplan, som kantas av två fotbollsplaner för juniorer och damer, togs för nästan exakt tre år sedan.

Välfärds- och bildningsnämndens kultur- och fritidssektion tillsatte i slutet av 2021 en arbetsgrupp med stadsplanearkitekt Sören Öhberg som första ordförande.

Efter mycket planerande, diskuterande, visionerande och skissritande i Jakobstads stads regi gjordes ett betydande kliv mot projektets konkretiseringsfas under fjolåret. Då gavs det grönt ljus för undantagslov i den lokala detaljplaneringen.

– Bygglov har dessutom beviljats och redan vunnit laga kraft, säger Gustav Simons, byråarkitekt på Jakobstads stad och Utrymmesförvaltningen.

Så kan den tilltänkta allaktivitetsparken se ut. Bild och datormodellering: Jakobstads stads planläggningsavdelning, Jyrki Karjalainen.

På Mässplan, cirka ett hektar till omfånget, ska allmänheten i Jakobstad kunna ägna sig åt grenar som fotboll på konstgräs, basket och parkour.

I anslutning till det avsnitt där en nuvarande skejtpark är belägen ska en pumptrackbana anläggas.

– Det är något som länge har önskats av ungdomar här i staden. Det har framgått i samband med olika invånarenkäter. Samtidigt går man också in för att inte ge den här banan en alltför dominerande profil i parkmiljön, säger Simons.

– I ett inledande skede hade jag föreslagit volleyboll som en extra aktivitet. Förslaget har senare slopats. Det ansågs tydligen vara för gammaldags, inflikar Sören Öhberg.

Också den yngre befolkningen i staden har fått vara med och säga sitt under planeringsprocessen- framför allt när bygget av skejtparken var aktuellt för 3-4 år sedan.

Därtill kan åsikter ventileras i olika frågor och information vidareförmedlas via den ungdomsrepresentant som sitter med i stadens tekniska nämnd, framhålls det i samma veva.

Ämnad för studerande och hela stadsbefolkningen

Avsikten med den nya allaktivitetsparken är att allmänt öka trivseln i Jakobstads centrum, skapa en social träffpunkt och befrämja en mera rörlig livstil hos invånarna.

– Parkområdet ligger ett stenkast från det finskspråkiga högstadiet och lågstadiet Etelänummen koulu. Det här projektet kan nästan betraktas som en utvidgning av den skolans gårdsområde, säger Sören Öhberg.

– Dessutom finns det flera andra större läroinrättningar i det absoluta närområdet: yrkesinstitutet Optima, det svenska högstadiet Oxhamns skola samt stadens språkbadsskola.

Samtidigt kommer den ständigt öppna fritidsanläggningen givetvis också att vara ämnad och tillgänglig för alla andra intresserade Jakobstadsbor i olika åldrar, tillägger Öhberg.

Mässplan i anslutning till Rosenlunds-området är av museala myndigheter klassificerat som ett kulturhistoriskt värdefullt område som inkluderar trädgårdsfasader från 1830-talet. Här är det inte tillåtet att låta någon form av höghuskvarter resa sig mot skyn.

Även för den kommande allaktivitetsparken är bestämmelserna om vad som får finnas och inte finnas av ett strikt slag.

– Någon läktare eller andra byggnader får inte uppföras. Någon typ av lättskött växtlighet får förekomma i området, säger Gustav Simons.

Parketableringen innebär också att staden får lov att fundera över olika slags praktiska utmaningar.

– Cirkusföreställningar och andra slags evenemang har arrangerats på platsen tidigare. Mässplan har ibland också använts som parkeringsplats under större tillställningar i staden. Det gäller alltså att hitta ersättande lämpliga områden för dessa aktiviteter, säger Sören Öhberg.

Behandlas i stadens kommande budget i höst

Hur kommer bygget av allaktivitetsparken att avancera under 2025 och framöver?

– Målet är att byggnadsarbetena ska genomföras under 2026 och 2027, säger Frank Bäcksholm, stadsingenjör på Jakobstads stad.

– De totala kalkylerade projektkostnaderna beräknas till 600 000 euro. Avsikten är att ansöka om statsbidrag i slutet av det här året för att kunna täcka en tredjedel av utgifterna, säger Bäcksholm.

– Det finns inga konkreta byggnadskontrakt till hands ännu. Förhandsplaneringen av pumptrackbanan fortgår. Enbart den anläggningen kostar cirka 200-250 000 euro, säger Gustav Simons.