”Ett musik- och kongresscenter skulle betyda väldigt mycket för Vasa”
Det finns en stark vision och önskan om att omvandla Wärtsiläs förra fabriksområde vid Metviken till ett mångsidigt musik- och kongresscenter i Vasa. Den tidigare byggnadsinspektören Paula Frank ser mycket positivt på det storslagna utvecklingsprojektet.
Efter att Wärtsilä har flyttat sin verksamhet till Vasklot är de både möjligt och angeläget att omforma och utveckla ett stort fabriksområde vars äldsta delar är från slutet av 1800-talet.
Som en del av Vasa stadsfullmäktiges aktuella 150-årsfirande har staden beslutat att fortsätta planeringen av det ”evakuerade” verkstadsområdet som är centralt och idylliskt beläget intill Metviken.
Paula Frank, numera projektarkitekt inom centrumplaneringen i Tammerfors, har tidigare varit byggnadsinspektör på Vasa stad i närmare tio år inklusive planläggningsarkitekt i ett och ett halvt år.
Frank är fortfarande bosatt i Vasa. Sedan i höstas pendlar hon till det nya jobbet i Tammerfors. Det blir en del distansarbete mellan varven, berättar hon.
– Det skulle vara väldigt viktigt att Vasa lyckas åstadkomma det önskade musik- och kongresscentret. Vid sidan av ett musikhus kunde det finnas bland annat mässor, konferenser och olika kultur- och idrottsevenemang. Behovet har inte försvunnit.
– Ett förverkligande skulle medföra många positiva effekter. Fler arbetsplatser skulle skapas och den lokala turismen skulle gynnas. Projektet skulle dessutom stöda hotellverksamheter och olika servicefunktioner i Vasa centrum, säger Frank som också omnämner Vasas goda förbindelser till Umeåregionen i samma veva.
– Med tanke på energiklustret i Vasa skulle det verkligen behövas tillgång till bättre konferensutrymmen i staden. Stadshusets ytor vill inte räcka till i sammanhanget, tillägger Frank.

Modernt och gammalt
Nu gäller det för Vasa stad att inte dröja för mycket utan att ta tillfället i akt och smida medan järnet är varmt.
– Under 2025 bör staden kunna driva det här utvecklingsprojektet framåt. Man kunde fundera allmänt över hur centret ska kunna realiseras i praktiken med olika lösningar, säger Paula Frank.
– Man kunde undersöka om ett nytt bolag eller någon annan aktör skulle kunna driva planerandet och byggandet framåt och senare upprätthålla olika funktioner i området.
– För förverkligandet av centret skulle det behövas ekonomiska bidrag från många olika finansiärer. Också staten kunde vara med på ett hörn.
De äldsta delarna i verksamhetsområdet vid Metviken är skyddade. De faciliteter där Wärtsiläs motorfabrik har varit inrymd är speciella och funktionella i sammanhanget. Samtidigt är det en klar styrka att det finns spännande kontraster mellan modernt och gammalt i området, säger Frank.
– En del rivningsarbeten blir aktuella om projektet genomförs. Centerbygget bör kunna genomföras stegvis med beaktande av den helhetsmässiga profilen.
– Musikcentret är ett flerårigt projekt. Enbart det inledande planeringsarbetet kommer att ta ungefär ett år och byggnadsprocessen minst två till tre år.
– Att utveckla hela det här området är mera tidskrävande. Det är viktigt att helheten delas upp i byggbara delar, som i sig utgör en mindre helhet, så att området alltid ser bra ut, sammanfattar Frank.

Milstolpe i karriären
Sedan den första oktober 2024 är Paula Frank anställd som projektarkitekt inom centrumplaneringen i Tammerfors.
Hon är ursprungligen från Rovaniemi. Hon har tidigare bland annat profilerat sig som arkitekt inom den privata sektorn i Villmanstrand i över 20 år.
– Jag ville hinna göra någonting annat efter många år i Vasa. I början kändes det mycket krävande och utmanande att börja jobba i Tammerfors. Bland annat fick jag sätta mig in i massa nya program och karttjänster.
Frank är idag med om att utveckla landets mest växande och dynamiska stad. Några aktuella arbetsprojekt som hon fokuserar på är Torni-hotellets och konstmuseet Sara Hildéns tillbyggnader.
– Centrumplaneringen i Tammerfors har överlag varit mycket framgångsrik. Exempelvis har tillkomsten av Nokia-arenan resulterat i att stadens inkomster från turismen har ökat med sex miljoner euro under perioden 2022–2023.
– Spårvagnsnätet i Tammerfors byggs successivt ut för närvarande. Nyligen har ett beslut om att förlänga trafiken i riktning mot grannkommunen Birkala fattats.
– Det har dessutom meddelats att Metsä Board Takos produktion av finkartong i centrala Tammerfors antagligen kommer att läggas ner under det här året. Om så blir fallet försvinner 200 arbetsplatser vilket förstås är dåligt.
– Tako-området är estetiskt med gamla tegelbyggnader i ett fint nationellt landskap intill forsen. Å andra sidan gäller det i så fall att planera och anpassa området till nya verksamhetsformer.