Hjälp! Om någon månad är det jul igen och granen utanför Domkyrkan i Åbo behöver vara vacker. Staden tar hjälp av invånarna i jakten på det dugligaste trädet. 

Finlands viktigaste julgran, i alla fall enligt Åbo stad. Det är den anspråkslösa beskrivningen på trädet som tillsammans med granljusen ska lysa upp Domkyrkan. 

Granen som sökes med hjälp av allmänheten ska vara 23-25 meter hög och på alla sätt proper. Dessutom ska den finnas tillgänglig i närheten av Åbo.

– Vi har i flera år samlat information om julgranarna som erbjuds i en särskild granmapp. Somliga träd kan ha varit lite korta och de behöver växa mera. Vi följer upp läget, berättar Åbo stads servicechef Mari Helin i en intervju till Kuntalehti.  

Enligt henne har stadens personal ständigt ögonen på lämpliga granar.

– Tills vidare har vi hittat julgranarna på lämpligt avstånd från Åbo, men vi har fått erbjudanden ända från Tavastehus. 

Då staden får kännedom om en lämplig julgran sänder man ut en granskningspatrull.

– Trädet mäts och vi uppskattar granens allmänna kondition. Platsen utanför Domkyrkan kräver ståtlighet, säger Mari Helin.

Transporten är den mest utmanande fasen i operation julgran.

– Även det är en sak som vi behöver ta i beaktande.

Mappen med information om potentiella julgranar är tjock och därför ber staden ganska sällan om invånarnas hjälp. Mari Helin har i 23 års tid deltagit i granjakten. Utomstående hjälp har efterlyst blott en gång tidigare. 

–  Vi har ett bra förslag även i år men snyggare söks. Dessutom är det bra att ha alternativ.

Ljusen i Domkyrkans stora julgran tänds lördagen den 26 november.