Torgpodden: Kommunernas upphandling präglas av brådska och missförstånd
Upphandlingen kunde vara ett strategiskt verktyg för kommunerna, bara de förstod att använda den.
Lokalt odlade råvaror är inte nödvändigtvis de mest ekologiska, även om det finns kommuner som vill påstå det när de gör sina upphandlingar.
Det säger Isa-Maria Bergman, direktör vid Motiva för affärsområdet cirkulär ekonomi.
Närmat är hållbart ur en ekonomisk aspekt, i och med att den skapar sysselsättning, men om maten inte kommer från ett ekologiskt jordbruk så är den inte mera hållbar än mat som kommer från längre ifrån.
De korta transportsträckorna gör inte närmaten ekologisk, säger Bergman i det senaste avsnittet av Torgpodden.
Den hållbara upphandlingen har, förutom de ekologiska och ekonomiska aspekterna, också en social aspekt. Det vill säga att de förhållanden under vilka varorna eller tjänsterna har producerats spelar in.
Upphandlingen sker ofta under tidspress
De här aspekterna, och upphandlingen i sig, kunde vara ett kraftigt strategiskt verktyg om kommunerna visste att använda det. Upphandlingen utgör trots allt 50 procent av den kommunala ekonomin, påminner Bergman.
Ändå finns det mycket att förbättra i hur kommunerna upphandlar. När de kontaktar Motiva för att få råd och hjälp är det ofta under stor tidspress.
– Det visar att det finns saker att förbättra i planeringen av upphandlingen.
Om kommunalt anställda inte sysslar med upphandling som ett heltidsjobb är det en svår uppgift, säger Bergman. Ett sätt att gå till väga är att prioritera olika aspekter, sätta krut på vissa typer av upphandlingar.
– Det är bra att börja smått, speciellt om man tidigare inte jobbat med hållbar upphandling.
Lyssna på Torgpodden här