Pandemin gör det ännu mer motiverat att använda MinSkatt, säger förvaltningen.

Ålänningarna använder Skatteförvaltningens webbtjänst MinSkatt i mindre utsträckning än invånare i övriga Finland när de kompletterar den förhandsifyllda skattedeklarationen.

Av alla finländare kompletterade 83 procent sin förhandsifyllda skattedeklaration i MinSkatt förra våren, medan motsvarande siffra på Åland var 73 procent, skriver Skatteförvaltningen i ett pressmeddelande.

På grund av coronasituationen vädjar Skatteförvaltningen till ålänningarna: sköt era skatteärenden på nätet och ställ skattefrågor per telefon.

– Eftersom coronavirussituationen på Åland varit utmanande under början av våren önskar vi att så många som möjligt för första gången nu vågar komplettera sin skattedeklaration i MinSkatt, säger Maria Sagulin, skattedirektör på Åland, i ett pressmeddelande.

Den förhandsifyllda skattedeklarationen finns i MinSkatt för alla ålänningar senast den 3 april och kan därefter kompletteras.

Ålänningar kan göra avdrag som inte är tillgängliga på det finländska fastlandet. Ålands egna avdrag är sjukdomskostnads-, studie- och studielånsavdraget samt avdraget av hyreskostnader för en bostad på arbetsorten på Åland.

– En allmän missuppfattning är att Ålands egna avdrag ska deklareras på blanketten Ålandsbilagan. Uppfattningen är oriktig. Det går snabbare och smidigare att deklarera även dessa avdrag i MinSkatt, säger Maria Sagulin i pressmeddelandet.