Ett hett julklappstips: Redan nu kan man beställa den nya svenska upplagan av klassikern Kommunallagen – Bakgrund och tolkningar.  – Alla som jobbar med kommunala frågor ska ha den i sin bokylla, säger Boel Isaksson, övertranslator vid Kommunförbundet.

Den nionde upplagan av Heikki Harjulas och Kari Prättäläs klassiker från 1998 Kommunallagen – Bakgrund och tolkningar utkom förra hösten. I mars 2017 finns den tjocka boken också i svensk språkdräkt.

Den viktiga boken som tolkar och förklarar kommunallagen kan ses som ryggraden i kommunernas verksamhet. En exakt och koncis översättning betyder att den juridiska substans boken erbjuder blir tillgänglig också på svenska.

Sten Palmgren.
Sten Palmgren.

– Kommunala tjänstemän och förtroendevalda måste kunna väldigt mycket juridik. Har man inte tillgång till detta på sitt eget språk blir det besvärligt, säger Sten Palmgren, tidigare lagstiftningsråd på Justitieministeriet, numera pensionerad.

Han ser boken som viktig också med tanke på svenskans framtid.

– Det vore en stor domänförlust om man inte kan arbeta på svenska och språket kryper endast till ett hemspråk.

Palmgren påpekar att den svenska upplagan också öppnar möjligheter till ett bättre nordiskt samarbete, till exempel när det gäller att jämföra kommunaljuridiken mellan länderna.

– På det sättet får den finska juridiken en ännu större läsekrets. Också många tjänstemän inom EU kan svenska, säger Palmgren.

Kommunförbundets övertranslator Boel Isaksson uppmanar alla intresserade att redan nu förhandsbeställa boken.

– Då slipper man springa omkring och leta efter julgåva.

Boken är viktigt för alla som jobbar med förvaltningsfrågor i kommunerna – och fungerar som ett tolkande uppslagsverk för föredragande sekreterare, beredare, förtroendevalda, studerande och journalister.

– Alla som jobbar med kommunala frågor ska ha den i sin bokylla, säger Isaksson.

Medlemmar i referensgruppen för Kommunallagen – Bakgrund och tolkningar är Sten Palmgren, Henrik Hägglund, Boel Isaksson, Torsten Widén, Eva Slotte, Paulina Tallroth, Ann-Marie Malmsten, Kristina Wikberg.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *