VF i Helsingfors lämnar budgetförhandlingar — accepterar inte nedskärningar

10.11.2020

Fullmäktigegruppen varnar för sociala konsekvenser om borgmästarens budgetförslag genomförs.

Vänsterförbundet i Helsingfors lämnar stadens budgetförhandlingar. Som orsak uppger fullmäktigegruppen de nedskärningar som riktas mot dagvård och skola. Partiet vill också att coronaepidemins ekonomiska och sociala konsekvenser beaktas i budgeten, liksom att barnskyddet och servicen för personer med funktionshinder får mera resurser.

I ett pressmeddelande skriver Vänsterförbundet att det i två veckors tid försökt få borgmästare Jan Vapaavuori att backa från nedskärningsförslagen, men att det inte längre finns förutsättningar att nå dessa mål.

— Finland genomför fantastiska investeringar i undervisningen. Det är obegripligt att landets rikaste kommun och huvudstad samtidigt skadar sina barns framtid genom nedskärningar, säger fullmäktigegruppens ordförande Anna Vuorijoki i pressmeddelandet.

För Vänsterförbundet är besluten att öka på skolornas gruppstorlekar och skära i hemvårdsstödets kommuntillägg oacceptabla.

Partiet skriver att coronakrisen är långt ifrån över och att det behövs satsningar på mental hälsa och undervisning. Annars får epidemin långtgående sociala konsekvenser.

HÅLL KOLL PÅ KOMMUNSEKTORN.
Beställ Kommuntorgets nyhetsbrev här