De flesta kommuner och städer är flera some-kanaler, liksom kandidater som ställer upp i de stundande valen. Arkivbild: Kommuntorget

Tänk dig att högsta chefens högra hand skickar ett gruppmejl till personalen om att nu är det slut med allt distansjobbande. Projekten som du är engagerad i kommer att läggas ner, eftersom de inte är förenliga med den nya policyn. Ett annat mejl från högra handen kräver att du räknar upp fem saker som du uträttat under veckan. Om svaret inte uppfyller förväntningarna får du sparken. Anställda som delar mejlet med kollegor, och lägger till syrliga kommentarer, får sparken nästa dag. Myndigheter som upprätthåller miljövård, bistånd och utbildning skrotas rakt av. Steg för steg monteras systemet ned. Vi driver bara igenom det vi lovade i valet, det var ni som röstade.

Det låter som en dystopisk kafkaliknande situation, men sedan januari är det vardag för offentligt anställda i USA.

Situationen i USA leder snabbt till frågan om hur robust den kommunala förvaltningens utövande av rättsstatliga principer är i Finland. Om vi av någon orsak skulle råka ut för samma demokratiska haveri, som nu sveper över the home of the free and the land of the brave – skulle de djupt rotade demokratiska institutionerna kunna stå emot? 

I Finland är det väl välfärdsområdena som har den närmaste erfarenheten av hur man ska hantera utökade servicekrav från regeringen och samtidigt förverkliga dem med mindre budget. Ok, kommunerna kan väl också tycka att det kommer mer och mer förpliktelser från staten, utan att statsanslagen ökar i motsvarande mån. Men det är ändå något helt annat än det som nu händer i USA.

Där ökar känslan av auktoritärt styre för varje dag. Maktmissbruket börjar mer och mer likna metoder som vi är vana att se i Ryssland, Kina och varför inte Nordkorea? Frågan är hur länge medier, filmskapare och talkshowvärdar kan kritisera Trumpadministrationen innan de blir förföljda, fängslade och tystade med metoder som vi förknippat med Putin, Erdogan och Maduro.

I Europa pågår nu ett kollektivt uppvaknande. Sedan ett par månader finns det en stark uppslutning kring EU, även bland röster som i tiotals år gjort sitt bästa för att motverka EU:s strävanden för att stärka unionens integration genom rättsstatliga värderingar. Till och med de bannade GDPR-reglerna känns som en trygghet i den nya omvärlden. Bland annat i Sverige uppmanar forskare kommuner att se över beroendet av amerikanska digitala tjänster.

Tidigare har det funnits en stark rekommendation till kommunerna om att inte skaffa Tiktok-konton, eftersom de tankar data direkt till Pekingregimen. Nu håller tilliten till USA-ägda medieplattformar på att rasa till samma bottennivåer. Vilken kommun i Finland använder inte Metas kanaler Facebook och Instagram i sin kommunikation med invånarna? Vi har byggt upp kommunikationen på kanaler som nu följsamt böjer sig för Trumpadministrationen.

Dela helst inte denna kolumn på Facebook.