Depression bland unga visar brister i den specialiserade sjukvården
Allt fler unga får en depressionsdiagnos. Den ökande patientmängden är en utmaning för den specialiserade sjukvården, visar forskning gjort vid Åbo universitets forskningscenter för barnpsykiatri.
Antalet depressionsdiagnoser bland femtonåriga pojkar och flickor ökade när man jämför åldersgrupperna födda 1987–1993 med dem som var födda 1994–2000. Förändringen var kraftigare bland flickor – 65 procent – än bland pojkar – 53 procent.
Allt fler får hjälp allt tidigare
I ett pressmeddelande från Åbo universitet säger forskaren Svetlana Filatova att resultaten inte betyder att ungdomar är mer deprimerade idag än tidigare.
– Den sannolika förklaringen är att unga mer än tidigare söker upp mentalhälsovården. Allt fler får hjälp i ett tidigt skede, vilket är en bra sak.
Användningen av mentalhälsovården har ökat den senaste 20 åren, i Finland och globalt. Enligt Filatova beror det på att människor blivit bättre på att känna igen sitt och andras vårdbehov. Dessutom har samhällets inställning till depression förändrats till det bättre.
Sårbara punkter i systemet
Docent David Gyllenberg, en av författarna till forskningsartikeln “Time trends in the incidence of diagnosed depression among people aged 5–25 years living in Finland 1995–2012”, säger att det ökande antalet patienter belastar den specialiserade sjukvården.
– Forskningen avslöjar sårbara punkter i servicen. Det ökande antalet patienter borde mötas med att lämpliga och forskningsbaserade vårdmetoder utvecklas.
Forskningsresultaten visar att bland de 1 249 062 unga som föddes åren 1987–2007 hade 37 682 besökt den specialiserade sjukvården minst en gång på grund av depression. Tio procent av flickorna och fem procent av pojkarna hade fått en depressionsdiagnos innan de fyllt 25.