Hälsningar från Eurocities i Esbo: ”Möten är trevliga, nu behöver vi göra något också”
Hundratals europeiska beslutsfattare, tjänstepersoner och stadsaktivister – unga och lite äldre – samlades i slutet av förra veckan i Otnäs för att diskutera morgondagens städer. Hur bygger man klimatsmart? Vilka tekniska lösningar är möjliga? Till vem talar man?
Den sista frågan intresserade särskilt konferensens framtidsmentorer. Det är folk i 20-30 års åldern med insyn i och påverkningsmöjligheter i sitt eget lands politiska system.
Det framgick tydligt under torsdagens paneldebatt att de ungas röst kunde höras bättre.
– Jag tycker det är värdefullt att delta i möten som detta och att vi är här är ett tecken på att man lyssnar på oss. Det är bra. Det är ungdomen som är framtiden, morgondagens väljare, skattebetalare och beslutsfattare. Ändå önskar jag att det vi alla säger här också skulle leda till verkliga handlingar, sade Ishaa Asim från Manchester.
Hon var en av framtidsmentorerna på konferensen, portugisen José Mendes var en annan.
– Utbildning är viktigt, sade han och menade särskilt den bit som gäller folks påverkningsmöjligheter.
Mäkelä nöjd
Eurocities är en EU-finansierad sammanslutning för över 200 städer i 38 länder och den representerar 130 miljoner människor. Idén är att träffas, generera kloka framtidsidéer och följa upp projekt inom till exempel miljöarbete och kollektivtrafik.
Årets stora konferens arrangerades i Esbo, vilket naturligtvis gjorde stadsdirektör Jukka Mäkelä glad. Coronapandemin är inte över och man kan tänka sig att många undviker att resa och stora folksamlingar. Å andra sidan har många restriktioner släppts. Kriget i Ukraina är klart en annan sak som påverkat folks resplaner.
– Vi har så många deltagare! Det som jag tycker är tydligt är den stora solidaritet med Ukraina som folk har. Och jag tror att den solidariteten är en orsak att så många vill resa hit till oss och delta.
I år var ungdomars möjligheter att påverka beslut som berör dem ett huvudtema. Ett annat handlade om det ledarskap som städer kan visa i kampen mot klimatförändringen.
– Det är viktigt att delta i och bidra till samtalet. Det är så här vi kan lära av varandra, säger Mäkelä.
År 2022 är Europaåret för ungdomar. Tanken är att lyfta fram ska ”lyfta fram de ungdomarnas betydelse för att bygga en bättre och grönare framtid som också är mer inkluderande och digital.”
Läs mera på Kommuntorget: Europaåret för ungdomar uppmärksammas – grön Europaparlamentariker efterlyser konkreta åtgärder för delaktighet
Prata, prata och prata
Utmaningar och problem är liknande i alla europeiska städer. Gemensamt är också, om man får tro pandeldebattens borgmästare och stadsdirektör, att städernas beslutsfattare tar barn och unga på allvar.
– Vanda är en av Finlands snabbaste växande städer. Det är viktigt att vi har i staden offentliga utrymmen, platser som är öppna för alla. Det är också viktigt att lyssna på folk i alla åldrar då vi fattar beslut, sade stadsdirektör Ritva Viljanen.
– Det är i städerna vi kan bäst kämpa mot all slags polarisering och extremism, sade borgmästaren i tyska Hannover Belit Onay.
– Jag tycker det är fint att drömmarna och visionerna är så många. Allt kan säkert inte förverkligas men något kan säkert göras, sade borgmästare Mathias De Clercq från belgiska Gent.
Värdstaden Esbo har bland annat visat upp lokalt företagande och tekniska innovationer som tas fram i staden.
– De bästa idéerna och lösningarna går på export ut i världen, säger direktören för hållbar utveckling Pasi Laitala i ett pressmeddelande.