7.11. kl 03.00 Regeringskrisen är över. Kompromissen är 18 självstyrande landskap och 15 vårdområden. Det betyder att tre landskap går samman med grannen för att ordna social- och hälsovården. Medborgaren kan fritt välja mellan offentlig och privat vård.

6.11. kl 13.30 Nu ser det ut som om Sipiläs kompromiss var en anka. Statsministern själv förnekar att han kommit med någon kompromiss. Krisen kvarstår alltså.

6.11 kl 12.40 Juha Sipilä kommer med ett kompromissförslag. Det är femton vårdområden men aderton landskap, Det ser ut som om regeringskrisen skulle kunna lösas.

6.11 kl 9.50 Statsminister Juha Sipilä söker en kompromiss ännu under förmiddagen.

6.11 kl 8.50 Förhandlingarna mellan Centern och Samlingspartiets ledning fortsatte ännu på fredagsmorgonen. Man hande en paus under natten men träffades igen tidigt på morgonen.

5.11. kl 8:30: Flera medier skriver att förhandlingarna i regeringen fortsätter nu på morgonen.

Uppdaterat kl 21.15. Statsminister Juha Sipilä ger Samlingsparitet ännu nattens timmar tid att hitta en lösning. Men på den direktsända presskonferensen var statsministern mycket bestämd och betonade att det är på hans ansvar att trygga servicen, spara tre miljarder och se till att beskattningen inte skärps. Sipilä upprepade att han är helt säker på att 18 områden är den bästa lösningen för social- och hälsovårdsreformen.

-Det kan hända att vi måste byta ut regeringspartier. Det kan hända att jag får promenera till presidenten i morgon, sade Sipilä.

Om det går så kommer statsministern sannolikt att ta kontakt med främst SFP och Kristdemokraterna för att höra sig för om deras vilja att gå in i regeringen. Den skulle då ha en knapp majoritet i riksdagen på 102 ledamöter.

Fredag morgon blir det alltså klart om Samlingspartiet blir tvunget att lämna regeringen.

Veteranpolitikern Ben Zyscowicz (Saml) uttryckte sin bestörtning i direktsändning tidigare på kvällen i HS tv.

-Aldrig hade jag trott att centern skulle göra landskapsmodellen till en regeringsfråga. Regeringen har verkat i fem månader, vi är mitt uppe i en flyktingkris men har redan fått mycket till stånd. Vi diskuterade frågan i dag i riksdagsgruppen och tog inga beslut men 18 områden är inte något för Samlingspartiet, sade Zyscowicz.

Yle.fi berättade kl 17.24 att Samlingspartiets ledning föreslår för partifullmäktige att Sipiläs modell inte ska godkännas.

Långdansen kring vårdreformens områden pågick hela dagen.

Strax före klockan sexton berättade yle.fi att Samlingspartiet ännu vill behandla förslaget om vårdområden på lördagens inkallade partifullmäktige. Det betyder att följetongen eventuellt fortsätter. Det kan också betyda att man kommit till någon slags kompromiss mellan Centern och Samlingspartiet.

Regeringskris eller inte? Spekulationerna kring regeringspartiernas strid om vårdområdena var livliga under torsdagen.+

Strax efter tre på eftermiddagen rapporterar Yle att statsminister Juha Sipilä förnekar att det skulle handla om någon kris. Kl 18 har regeringen lovat informera om antalet vårområden.

Ända in i det sista tycks antalet vårområden ha varit öppet. Samlingspartiet hade på torsdagen gått så långt att man kan tänka sig 12 områden som valdistrikten, statsminister Juha Sipilä meddelade att centerns sista bud är 18.

Kommuntorget uppdaterar under kvällens lopp.

 

 

 

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *