Bredare axlar och större muskler. Så förklarar Stefan Wentjärvi, vd för Doctagon, affären med hälsovårdsföretaget Pihlajalinna.

– Social- och hälsovårdsreformen innebär stora förändringar och vi har på Doctagon funderat på hur vi bäst ska klara oss på marknaden, säger Wentjärvi om bakgrunden till äfferen med Pihlajalinna.

Hälsovårdsföretaget Pihlajalinna köper upp Doctagon Ab för drygt 30 miljoner euro. Affären genomförs som en riktad emission av nya aktier i Pihlajalinna till Doctagons nuvarande ägare.

– Vi behöver bredare axlar, ett bredare sortiment och större muskler. Pihlajalinna har sedan tidigare ett bra samarbete med den offentliga sektorn precis som Doctagon så vi kom fram till att det bästa vore att koppla ihop våra verksamheter, säger Wentjärvi.

Pihlajalinna har idag  totalt ca 80 privata läkarcentraler, sjukhus, tandkliniker och boendeenheter runtom i Finland. Dessutom producerar Pihlajalinna social- och sjukvårdstjänster för ca 70 000 invånare i nio kommuner som har utlokaliserat sin social- och hälsovårdsverksamhet till Pihlajalinna.

I och med köpet av Doctagon får Pihlajalinna också en starkare position i de tvåspråkiga områdena i Finland.

– Doctagon är en aktiv aktör i de tvåspråkiga regionerna och vi har ett genuint intresse av att arbeta med och utveckla svenskspråkig service. Det är också en av orsakerna till att Pihlajalinna ville köpa oss, säger Wentjärvi.

Finns det risk att den svenskspråkiag servicen nu blir sämre?

– Nej, vi ska inte ta bort något utan istället lägger vi till. Jag satt precis i ett möte där vi diskuterade hur vi i framtiden ska kunna rekrytera ännu fler svenskspråkiga läkare.

Hur påverkar affären planerna på allfinlandssvenskt vårdbolag som Doctagon har varit med och diskuterat? 

– Det är helt klart att det behövs en struktur för hur den svenskspråkiga vården ska organiseras i framtiden ch här har Doctagon varit en aktiv part och kommer fortsättningsvis att vara det. Men det här är en större större tvåspråkighetsfråga som gäller  mer än bara Doctagon, säger Wentjärvi.

Stefan Wentjärvi fortsätter som vd för Doctagon som fortsätter som ett separat bolag inom Pihlajalinna.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Kanske Pihlajalinna kunde börja med att introducera ett svenskt namn. Rönnslott låter dock inte riktigt bra… Fast ännu värre vore nog Mehiläinen = Biet… Tervesystalo = Hälsohuset skulle fungera bäst…