Användningen av servicesedlar har ökat stadigt under de tre senaste åren. Det framkommer i kommunförbundets enkät. Servicesedlarna är populärast inom socialsektorn. Den vanligaste servicesedeln som kommunerna erbjuder är en servicesedel för hemservice.
Med hjälp av servicesedlar kan en klient som använder kommunens social- och hälsovårdstjänster köpa tjänster av privata företag och tredje sektorn. Utredningen skickades ut till alla kommuner och samkommuner i fasta Finland. 167 av dem svarade, och 89 procent av fasta Finlands befolkning bor på området som innefattades av kommunerna och samkommunerna som svarade.

Viktigt för företagare

Stefan Federley är privattandläkare i Helsingfors och många av hans patienter använder servicesedlar för att betala en del av sin tandvård. Servicesedlarna är viktiga för att få mera kunder. Federley kritiserar systemet för att det är ganska byråkratiskt.

– Kriterierna i sig är rimliga men man funderar nog varför byråkratin ska vara så tungrodd. Det skulle ändå vara tomt här utan servicesedlar så det är bra att vara en del av det, säger Federley.

Ett större paket om servicesedlar kommer i nästa nummer av Fikt som utkommer den 8.9.

Undersökningen på finska hittar du här.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *