2014-12-laura-raty-shvm-sami-perttila-214– Alternativa finansieringsmodeller av social- och hälsovården kommer att undersökas, lovade social- och hälsovårdsminister Laura Räty, saml, i tisdags.

Frågorna kring vårdreformen är fortfarande många och de kom alla fram då lagförslaget kom till första behandling i riksdagen i tisdags.

Är vårdreformen en genväg till tvångssammanslagningar av kommuner? Hur garanteras kommunernas grundlagsenliga självbestämmanderätt, frågades det.

Men lagförslaget fick också mycket beröm. Man talade om en historisk reform som ska göra social- och hälsovården i Finland jämlik och mera lättillgänglig.

Minister Räty berättade att regeringen nu funderar på olika alternativ till hur social- och hälsovården ska finansieras.

– Vi kommer att presentera alternativ till den kommunbaserade modellen.

2014-12-huovinen-shvm-heli-sorjonen-130Omsorgsminister Susanna Huovinen, sdp, betonade att det inte existerar någon perfekt modell för reformen. Hon  förde fram två ord: integrera och förebygga.

– Vi måste få vårdkedjorna i skick så att människor inte bollas mellan olika instanser som i dag. Vi måste få den förebyggande vården utbyggd för bland andra barnfamiljer.

Huovinen varnade också för att stirra sig blind på de kommunvisa siffror som presenterats.

– Alla kommer att dra nytta  av reformen, också de kommuner som det nu ser mörkt ut för.

Behandlingen

  • Se videon från riksdagsbehandlingen 9.12.2014

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *