Social- och hälsovårdsreformen behandlas i regeringen i oktober. Då beslutar regeringen bland annat om hur många de självstyrande områdena blir.

Familje- och omsorgsminister Juha Rehula vill se en snabb beredning av reformen. Målet är att lagförslaget kan gå på utlåtanderunda i april 2016.

– Beredningen måste framskrida enligt tidtabell för att lagen ska kunna behandlas i riksdagen under hösten 2016. För närvarande ser situationen bra ut, även om det ännu finns många saker som måste lösas, konstaterade Rehula när han tillsammans med social- och hälsovårdsminister Hanna Mäntylä, kommun- och reformminister Anu Vehviläinen samt utrikeshandels- och utvecklingsminister Lenita Toivakka presenterade regeringens fem stora spetsprojekt inom hälsa och välfärd.

För att social- och hälsovårdsreformen ska kunna gå vidare med den strama tidtabellen krävs beslut om bl.a. styrningen av ICT- och byggnadsinvesteringarna samt principerna för de val som ordnas inom självstyrelseområdena redan i år.

Avsikten är att lagen om ordnandet av social- och hälsovården ska träda i kraft i juli 2017 och att ansvaret överföras till självstyrelseområdena från början av 2019.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *