I en insändare i dagens Österbottens Tidning säger Centerns partisekreterare Timo Laaninen att valfriheten inom specialsjukvården kommer att begränsas.

– Laaninen har fel, säger Kommunförbundets vice vd Hanna Tainio. Tainio är medlem i regeringsrådet Tuomas Pöystis projektgrupp som bereder  social- och hälsovårdsreformen.

Enligt Tainio kommer förvaltningsreformen och  social- och hälsovårdsreformen inte att påverka patienternas valfrihet inom specialsjukvården.

–  Valfriheten är lagstadgad i lagen om specialiserad sjukvård och det har inte varit några som helst diskussioner om att begränsa den, säger hon.

I sin insändare skriver Laaninen att regeringen ännu utreder hur omfattande valfriheten ska bli för klienterna och patienterna inom social- och hälsovården: ”Människorna kommer alltså inte helt fritt få välja sin specialsjukvård och sin krävande specialsjukvård, utan den rätten kommer att ha begränsningar. ”

Enligt Laaninen gäller valfriheten främst basservicen där”man fritt kan välja den privata sektorn och den tredje sektorn”.

”Men inom speicalsjukvården kommer man att erhålla begränasade rättigheter i detta val”, skriver Laaninen.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *