Inom Samlingspartiet börjar man få nog av centerns landskapsreform. Förra trafik- och kommunministern Paula Risikko (Saml) rekommenderar i en intervju i Helsingin Sanomat regeringen att nu koncentrera sig på social- och hälsovårdsreformen. Ett sådant jätteprojekt som att förnya hela regionförvaltningen måste förberedas noggrant och hinner inte bli klart under denna regeringsperiod.

Centerns dröm om Landskapens Finland och de nya självstyrande landskapen gillas inte av Samlingspartiet. Speciellt ska detta ha kommit upp till ytan efter minister, utredningsman Lauri Tarastis utredning som presenterades i veckan. Suomen Kuvalehti behandlar också de olika åsikterna i regeringen och skriver att Samlingspartiet nu fått upp ögonen för att centern vill ge möjligast mycket makt till landskapsförvaltningen.

SK citerar regeringskällor som anser att centern låter landskapsförvaltningen svälla på vårdreformens bekostnad. Inom Samlingspartiet befarar man nu att den stora reformen av social- och hälsovården inte hinner bli klar under denna regeringsperiod.

SK går igenom händelseförloppet för hur statsminister Juha Sipilä i november hotade med att fälla regeringen ifall Samlingspartiet inte godtar 18 självstyrande områden. Krisen löstes genom att antalet vårdområden bantades till 15 medan de självstyrande områdena blir 18.

Det är främst förra trafik- och kommunministern, riksdagens andra vicetalman Paula Risikko (Saml) som kritiserat centerns förehavanden i en intervju i Helsingin Sanomat 29 januari. I intervjun kräver Risikko att regeringen med det snaraste beslutar om man koncentrerar sig på vårdreformen eller faktiskt under denna regeringsperiod tänker göra en betydligt mera omfattande förvaltningsreform.

SK skriver att Risikkos utspel har ett starkt stöd inom Samlingspartiet. Man anser att Sipilä borde ha fått ett större motstånd och att slutresultatet borde ha varit 9-12 vårdområden som expertgruppen föreslagit.

Ett stort problem är också de stora städernas ställning. De sex största städerna har krävt specialbehandling men det har inte fått genklang hos denna regerings kommun- och reformminister Anu Vehviläinen (c) .

SK spekulerar i en ny regeringskris och menar att ett nytt hot av Sipilä om att avgå om han inte får sin vilja fram inte skulle fungera. SDP:s ordförande Antti Rinne har gång på gång sagt att partiet tar plats i regeringen enbart genom nyval.

Sipiläs nuvarande regering är med andra ord Centerns enda chans att få igenom sin långvariga dröm om ett Landskapens Finland. Kritikerna menar nu att partiet måste glömma landskapsförvaltningen och koncentrera sig på vården – också den en massiv reform.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *