Som en våg av modernitet restes elementhusen i Finland på  60- och 70-talen. Det fanns framtidstro och man ville ha nytt och modernt i stället för de gamla trähusen.

Husen restes snabbt överallt där industrin behövde många nya billiga bostäder.

I dag har elementhusen från 70-talet blivit ett problem. Många av dem var helt enkelt inte tänkta att hålla många decennier. På många håll river man ner husen för att det blir för dyrt att renovera.

Här och där i Finland står husen kvar men lägenheterna har svag åtgång.

Problemet är tudelat. Det är inte bara åldern som är problemet, mest betyder läget. Aldrig tidigare har skillnaden mellan centrum och periferi varit lika stor i Finland, åtminstone vad gäller bostadspriser.

På sajten Oikotie kostar landets dyraste trerummare 2,5 miljoner euro. Det är en 141 kvadratmeter stor lägenhet vid Tölöviken som säljs för 17 800 euro per kvadratmeter.

Nästdyrast är en trea i Eira som betingar 14, 980 euro per kvadratmeter.

Om man vill kasta loss från trängselfinland och bege sig norrut hittar man en trea i Kemi för 26.000 euro, det är ett kvadratmeterpris på 300 euro.

Stora skillnader

Men de stora kasten finns inte bara mellan nord och syd, eller mellan centrum och perifieri inom en enskild kommun.

I den den nyländska periferin Lovisa är skillnaderna också stora beroende på var man vill bo.

Billiga bostäder finns i Valkom, stadsdelen vid hamnen. Valkom har ett rykte som en stadsdel för arbetare och sjömän, men anseendet håller långsamt på att förbättras. Havet och naturen är nära.

– Problemet är avståndet till centrum, man är tvungen att ha egen bil då bussen in till Lovisa går rätt sällan, säger stadsdirektör Olavi Kaleva.

En trea på Repolavägen 13 kostar drygt 50 000 euro, kvadratmeterpriset är 600 euro. Skola, dagis och simstrand ligger nära.

Dyraste trean till salu i Lovisa just nu ligger vid Tullbron där kvadratmeterpriset är 3 300 euro.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *