Anu Vehviläinen (c) riksdagsledamot från Joensuu blir Finlands nya kommun- och reformminister. Hon är känd i Kommunförbundet i vars styrelse Vehviläinen suttit i två perioder; 1993-1997 och 1997-2001.

Vehviläinen kommer sannolikt att få en central roll i de stora reformer som väntar på kommunfältet. I en direkt kommentar till Helsingin Sanomat på torsdagskvällen säger Vehviläinen att kommunerna inte behöver vara rädda för tvångssammanslagningar.

– Genom experiment med frikommuner söker vi kommunernas nya roll, säger Vehviläinen till HS.

Ansvaret för social- och hälsovårdsreformen ligger på  social- och hälsovårdsministern Hanna Mäntylä (Sannf). Hon har i en yleintervju sagt att man kommer att grunda en parlamentarisk grupp för att fortsätta på beredningen av lagförslaget.

Vehviläinen är en erfaren politiker, hon är centerpartiets viceordförande och var trafikminister perioden 2007-2011. Hon är en regionernas kvinna och nu råder det farhågor om att den nya ministern inte kommer att inse Metropolens problem. Här lugnar hon ner beslutsfattarna i södra Finland och lovar att hålla ett möte så snabbt som möjligt och sätta sig in i förslaget till Metropolförvaltning.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *