– Kommunernas ansvar för att finansiera social- och hälsovården måste avslutas i samband med vårdreformen, föreslår Kommunförbundets vice vd Timo Kietäväinen.

– De nya vårdområdena planeras få beslutsfattare som väljs genom direkta val. Därför är det inte motiverat att kommunerna också i fortsättningen skulle finansiera vården som kommunerna inte längre har någon möjlighet att påverka.

Kietäväinen talade på stadsdirektörernas finansieringsforum i Vanda på torsdagen. Han säger att vårdområdena behöver sina egna statsandelssystem för hur staten ska dela på finansieringsansvar för vårdtjänsterna.

– Den splittrade finansieringsmodellen betyder också att ingen har helhetsansvar för vården, rehabiliteringen till arbetslivet eller hemmet. Detta är nyckeln till en kostnadseffektivitet, säger Kietäväinen.

Han är orolig över att man tidigare inte tillräckligt räknat med kostnader som uppstår före och efter vården fastän de kostnaderna kan utgöra merparten av totalen. Det framgick bland annat av en undersökning som publicerades i juni.

– Vårdreformenn förändrar kommunernas roll och uppgiftrer. Därför är det viktigt att börja med begreppet kommun. Kommunernas roll kommer också efter reformen att kvarstå som stark. Kommunernas roll i näringslivspolitiken kommer också att stärkas betydligt, säger Kietäväinen.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Mycket klokt talat! Pengarna och makten måste följas åt. Det här kan bli bra, men ett stort projekt är det.