Vård- och landskapsreformen faller och höstens landskapsval blir aldrig av, skriver Helsingfors stads borgmästare Jan Vapaanvuori på sin blogg.
Vapaavuori hör till dem som konsekvent kritiserat vård- och landskapsreformen. Nu faller den på grund av att allt fler börjar tvivla på reformens effektivitet, menar han.

På sin blogg skriver han bland annat att de nya landskapen  kommer att öka byråkratin och försvåra utvecklingen för städerna.

– Den regering som när den var ny och populär skulle skrota systemet med politiska utnämningar, minska byråkratin och antalet ministrar och specialmedarbetare, håller nu på att skapa ett politruckvälde med ett helt skrikt av politiska utnämningar, skriver Vapaavuori.

Vapaavuori tar också ställning till det färska initiativet från de politiska ungdomsorganisationerna som vill utestänga riksdagsledamöterna från att kandidera i landskapsvalet.

– Ungdomsorganisationerna är rädda för maktkoncentration, vilket är ett vägande argument. Men i  det finländska valsystemet är det till fördel för partierna att de kändaste namnen kandiderar i alla tänkbara val. Därför befolkar samma människor allt från andelsrörelsens konklaver till kommunhus och riksdag.

Här kan du läsa Jan Vapaavuoris blogg.

 

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Jag hoppas att Jan Vapavuori har rätt och må regeringen falla stort i Yeshuas heliga namn Yahmein. Så obarmhärtiga personer i vår nuvarande regering har jag aldrig sett tidigare.