Ungdomars röst fram i Ingå
Ingå satsar på att få med ungdomarna i det kommunala beslutsfattandet genom att inrätta ett ungdomsforum. Det är tanken med bildningsnämndens förslag som nu går till kommunstyrelsen för att godkännas.
Mari Sjöström, bildningschef Ingå, berättar att projektet ännu är i startgroparna.
– Hur verksamheten kommer att se ut i praktiken klarnar efter kommunstyrelsens beslut, säger Sjöström.
Så mycket står ändå klart att unga i åldern tolv till aderton ska få ta del av det kommunala beslutsfattandet.
Nämndplatser ger påverkningsmöjligheter
I Kimitoöns kommun finns ett liknande organ som kallas för ungdomsparlamentet. Kimitoöns ungdomsparlament består av representanter för varje årskurs från sjunde klassen i högstadiet ända till studerande i gymnasiet. Ordförande för Kimitoöns ungdomsparlament Linus Guseff berättar att ungdomsparlamentet representerar alla ungdomar på Kimitoön.
– Vårt parlament är välfungerande och sedan två år tillbaka har vi haft en egen representant i varje nämnd och i kommunstyrelsen, berättar Guseff.
Trots att ungdomsparlamentet inte har rösträtt i nämnderna eller styrelsen är Guseff ändå nöjd med inflytandet i kommunen.
– Responsen på vår verksamhet har endast varit positiv. Alla har varit mycket nöjda med vårt system och jag hoppas att unga på andra håll i landet också ska kunna vara med och påverka i sin kommun, säger Guseff.
Ungdomsparlamentet har ingen fast budget, men kommunen kan bevilja pengar efter anhållan.
I planeringsskedet i Ingå vill Sjöström också höra de unga om hur de vill vara med och påverka.
– Eftersom vi inte har ett högstadium eller gymnasium i vår kommun så måste vi skapa en egen modell för hur vi ska få de unga med, säger Sjöström.
Den nya kommunallagen kräver att ungdomar ska få delta i beslutsfattande i kommunerna. Det här var en av de drivande orsakerna också i Ingå.
Sjöstrand tillägger att de unga ändå har fått delta i beslutsfattandet genom olika projekt i ungdomsgården, men nu ska det bli ett steg mer officiellt.