Svensk Ungdom och Liberala studerande LSK är bestörta över regeringsprogrammet. I den långa listan på nedskärningar finns bland annat studiestöd, högskolornas finansiering och investeringsstödet för studiebostäder.

– Igen en gång har man valt att skära ner, trots löften om ett inte röra studiestödet eller högskolornas finansiering. Högklassig utbildning är Finlands trumfkort, det konstaterar också de blivande regeringspartierna i sitt program. Samtidigt väljer de att skära ner i utbildningen och studerandes grundinkomst – hur har man tänkt att det ska gå ihop? frågar Ida Schauman, förbundsordförande för Svensk Ungdom.

Studiestödet är en av de sociala förmånerna som regeringen vill gå hårdast åt, konstaterar SU och LSK i ett pressmeddelande. Förutom att avskaffa indexbindningen av studiestödet, som infördes år 2014, vill man också skära ner 150 miljoner euro på lång sikt och dessutom minska på antalet stödmånader. Allting tyder på att den nya regeringen vill gå tillbaka till ett allt mera lånebaserat studiestöd och tvinga studerande att skuldsätta sig redan som unga. Studielånet måste vara ett frivilligt tillägg till studiepenningen och bostadstillägget också i framtiden.

– Studerande utexamineras inte fortare bara för att regeringen skär i studiestödet. Istället kommer allt flera att jobba vid sidan av studierna, vilket gör att studietakten blir långsammare, säger Liberala studerande LSK:s förbundsordförande Christoffer Andersson. Det är oansvarigt av regeringen att leka med studerandes primära inkomstkälla.

– Den nya regeringen har valt helt fel väg att gå. Finland behöver livskraftiga högskolor som kan utbilda kompetenta och välmående unga för att få landet på fötter igen, konstaterar Andersson och Schauman.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *