Pop-up Österbotten startar på Senatstorget i Helsingfors i dag, torsdag. Det tre dagar långa evenemanget lovar hämta de bästa bitarna av Österbotten till huvudstaden.

– Det blir en glad fest, lovar landskapsdirektören Olav Jern på Österbottens förbund. Det är förbundet som arrangerar landskapsfesten.

Lanskapsfestens målsättning är att fräscha upp Österbottens image. Festens fokus är nutida framgångshistorier och framtida möjligheter.  Under det tre dagar långa evenemanget bjuds besökarna bland annat på musik, filmfestival, gatukonst, österbottniska läckerheter, tidsresor, vetenskap, design, businessmöten och äkta österbottnisk allsång.

Senatstorget är evenemangets huvudscen, men program finns även på Esplanaden.

– Jag har varit här på Senatstorget sedan onsdag och tycker att stämningen här är helt fantastiskt, säger Olav Jern. Folk är glada, solen skiner och området är visuellt spännande.

Området är uppbyggt med hjälp av lastcontainrar som förvandlas till butiker, utställningslokaler med mera.

Besökarna kan under evenemangets gång insupa ett hundratal enskilda musikframträdanden och andra upplevelser. På Senatstorget finns också små affärer, utställningsplatser och upplevelsecontainrar, där besökaren lätt får timme eller två att gå. Familjens minsta får uppleva tidsresor, skattjakter, morgongympa samt dans och teater.

På torsdagen är det musik och scenkonst som gäller, på fredagen blir det filmfestival och opera samt allsång med gästande artister. Lördagen avslutas på Senatstorget med Krista Siegfrids nya show. Programmet pågår dagligen från morgon till kväll.

Enligt Olav Jern visar Pop-up Österbotten att österbottningarna är duktiga på att göra saker.

– Vi kan och vi vågar vara annorlunda och dessutom visar vi att vi kan samarbeta, säger han.

Mera om Pop-up Österbotten och programmet hittar du här.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *