Den åländska socialvårdsreformen, Kommunernas socialtjänst (KST), blir en av de stora utmaningarna för Magnus Sandberg som valts till ny direktör för Ålands kommunförbund.

– Så klart påverkar det tyngden i förbundets intressebevakning. Förbundets primära uppgift är ändå att bevaka sina medlemmars intressen, vilket jag ser framemot, säger Sandberg.

Sandberg har sedan tolv år tillbaka jobbat som kommundirektör i Vårdö kommun. Från och med augusti börjar han jobba som direktör vid Ålands kommunförbund. Förbundet sköter intressebevakningen för alla åländska kommuner utom Mariehamn, som trädde ur för några år sedan.

–Jag trivs bra med Vårdö och jobbet här, men efter en lång tid här lockar andra utmaningar.

– Det finns det gott om i bland annat KST-reformen. Jag sökte jobbet för att jag tror att jag kan tillföra kunskap i intressebevakningen för kommunerna på Åland.

Samarbete behövs

Samarbete mellan de Åländska kommunerna och med Kommunförbundet på fastlandet är av största vikt, menar Sandberg. Han påpekar att alla kommuner på Åland är med i Finlands kommunförbund.

– Samarbete mellan de åländska kommunerna är av högsta vikt. Knappheten i den offentliga ekonomin kräver att vi måste ha ett gott samarbete för att trygga kommunernas verksamhet.

Ålands kommunförbund har en lagstadgad status, vilket betyder att de åländska kommunerna automatiskt är medlemmar. Samtidigt är de också frivilligt med i Finlands kommunförbund.

– Förbunden skiljer sig åt i vilka tjänster de erbjuder. Ålands kommunförbund sköter primärt intressebevakning, medan Finlands kommunförbund har en mera omfattande verksamhet. Därför är samarbetet viktigt, säger Sandberg.

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *