Ekonomi - så lockade Lahtis godisfabriken till sig
Hur får man ett storföretag att investera i sin kommun? Lahtis stadsdirektör Pekka Timonen lyfter fram sitt viktigaste recept: samarbete. Företagen och kommunen har, och ska ha, samma mål. I nya Torgpodden berättar Timonen och Fazers koncernchef Christoph Vitzthum vad som fick parterna att skriva under sitt historiska samarbetsavtal.
När Fazer i början av år 2022 meddelade att man ämnar bygga en ny jättefabrik i Finland började telefonerna bums gå heta. Samtalen kom från ivriga kommundirektörer och andra kommunhöjdare. Ja, faktum är att Fazer räknar med att omkring sjuttio olika kommuner hörde av sig
Lyssna här: Torgpodden #28: Därför valde godistillverkaren Lahtis
I splitternya Torgpodden berättar Lahtis stadsdirektör Pekka Timonen att det tog några minuter efter att han hörde om fabriksplanerna innan han greppade telefonen: Ring Fazer!
– När det gäller en så här stor investering måste man som kommun kämpa hårt.
Vem är den där Magnus? Läs mera här: Torgpodden är tillbaka!
Processen för Fazer att välja och vraka blev intensiv och kampen mellan kommunerna var hård, men i somras kom beskedet: Lahtis hade kammat hem storpotten.
– Vi hittade en lösning för Fazer, vi hade inte bara en bra tomt, utan vi kunde visa hur Fazer kan utveckla sin produktion och växa – i Lahtis.
– Det var en otroligt spännande process, medger Timonen.
Men, tillägger han, dagen då beskedet kom var den bästa dagen han haft som stadsdirektör hittills.
Alla vinner inte
I Torgpodden träffar vi också Fazers koncernchef Christoph Vitzthum som trots oroliga tider ser fram emot mastodontprojektet. Men varför blev det just Lahtis?
Vitzthum räknar upp egenskaper hos Lahtis som tilltalade koncernen: långt samarbete från tidigare (Fazer har t.ex. en xylitolfabrik i Lahtis), logistiken, tillgång till utbildad personal …
Så det handlar faktiskt om mycket mer än om en tomt som är 34 hektar stor.
Men när en kommun vinner förlorar en annan. I det här fallet kommer Fazer under 2020-talet att lägga ner sina godisfabriker i Villmanstrand och Vanda. Att renovera och förnya de gamla fabrikerna gick inte längre, säger Vitzthum.
Så vad kan Lahtis och Fazer erbjuda de 900 anställda inom produktionen som nu förlorar sina arbetsplatser i Villmanstrand och Vanda?
– Vi har fina skolor, vi har bra kollektivtrafik, vi är en universitetsstad, vi är en storstad men vi har också fin natur, säger Timonen.
Dessutom erbjuder Lahtis en sorts välkomstkommitté, en personlig service, som ska hjälpa och guida alla som är intresserade av att flytta.
– Vi har en specialgrupp inom staden som ska arbeta för Fazers medarbetare: informera om trafikförbindelserna, var man kan bo, om hobbymöjligheter – det ska vara personlig service.
Men, men … blir det inte alldeles för dyrt att bjuda på en välkomstservice för hundratals intresserade? undrar redaktören skeptiskt.
– Nej, nej, vi ska erbjuda detta. Det blir dyrt om vi inte gör det.
Sist och slutligen handlar allt om samarbete intygar Fazer och Lahtis med en mun: Fazer behöver nöjda och goda medarbetare – Lahtis behöver nöjda invånare.
I dag kan ingen undgå att tänka också på miljön. Och det här gäller extra mycket då man ska bygga en stor fabrik. Att Lahtis marknadsför sig som ”Green Lahti” och ska bli koldioxidneutralt år 2025, som första stad i Finland, visade sig vara ett starkt argument för Fazer.
– Alla investeringar vi gör på Fazer ska vara gröna. Vi har undertecknat Science Based Targets-initiativet och då ska vi fatta beslut enligt det. Lahtis erbjuder en miljö för oss där detta är lättare än på vissa andra orter i Finland.
Ratta in nya Torgpodden för allt detta och mycket mer. Dessutom avslöjar Timonen också varför man borde flytta till Lahtis, medan Vitzthum berättar varför det är okej att äta godis.