– Finland behöver on starkare och synligare stadspolitik än för närvarande, säger kommunikationsminister Anne Berner som är ordföranden för programmets styrgrupp.

De bästa lösningarna på städernas tillväxt, hållbarhet och välfärd ska sökas i samarbete mellan städerna och staten.  Därför inleder regeringen beredningen av stadsprogrammet för 2018–2022, berättar statsrådet i ett pressmeddelande.

– Med tanke på hållbar samhällsekonomisk tillväxt är det särskilt viktigt att satsa på framgång i stora stadsregioner, eftersom detta återspeglas i hela landet, säger minister Berner.

I utarbetandet av programmet ska städernas sakkunskap  och befintliga samarbetsstrukturer för städerna och staten utnyttjas.

– Städers tillväxt har ett fast samband med bland annat tillgång på kompetent arbetskraft, integration och förebyggande av marginalisering. Därför är det viktigt att tillsammans fundera på hur dessa frågor kan lösas, säger arbetsminister Jari Lindström, som är en av medlemmarna i styrgruppen.

 

Stadsprogrammet avses bli färdigt senast 30.8.2018.

Styrgruppen består av kommunikationsminister Anne Berner (ordförande), arbetsminister Jari Lindström och justitieminister Antti Häkkänen. Till stöd för styrgruppen finns ett sekretariat, vars ordförande är Hanna-Maria Urjankangas från arbets- och näringsministeriet. I sekretariatet medverkar representanter för städer, de ministerier som är centrala för stadsutvecklingen samt Kommunförbundet.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *