”Rasismen har normaliserats”
Ahmed Hassan är en av tio svenskspråkiga finländare med somalisk bakgrund. Han har en dubbel minoritetsidentitet. Men det har inte inskränkt honom. – I dag talar jag somaliska, svenska, finska, engelska och arabiska.
Det var tidigt nittital när Ahmed Hassan som nioåring kom från Somalia tillsammans med sina syskon till Finland. Mamman hade åkt på förhand och barnen kom efter. De hade inget val. De lämnade sitt hemland på grund av kriget. På den tiden var främlingsfientligheten påtaglig och det var recession. Idag, över tjugo år senare upplever han att har situationen förvärrats.
– Klimatet har hårdnat betydligt. När jag var liten funderade jag inte lika mycket på att jag var annorlunda. Men idag, särskilt när jag läser medier får jag ångest, säger Hassan.
När vi träffades för några år sedan i samband med att Ahmed Hassan valts till ordförande för Svensk Ungdom talade han om hur illa det kändes när folk i metron sade åt honom att åka tillbaka till Somalia. Fyra år senare slängs skällsorden inte enbart ut på metron utan också i offentligheten av politiker.
– Nu har främlingsfientligheten blivit mer systematisk och rasismen normaliserats. Tidigare fanns rasismen på gatorna, men nu när också politiker tillåts häva ur sig rasistiska uttalanden har den blivit farligare. Då måste alla andra stå på sig och säga ifrån istället för att tiga.
Hassan säger att han ändå lärt sig att inte bli sårad.
– Vad tjänar det till?
Svenska skolan mer tolerant
Ahmed Hassan växte upp i östra Helsingfors i Mellungsbacka och mamman valde att sätta pojkarna i svensk skola. Ahmed och hans bror var de enda mörkhyade i Botby högstadieskola. De bemöttes väl och integrerades snabbt medan deras somaliska vänner som gick i finskspråkiga skolor hade stora problem med rasism. Varför kan han inte svara på.
– Finlandssvenskarna kanske är mera toleranta och öppna för sådana som är annorlunda i och med att de själva är en minoritet.
Idag talar han fem språk: somaliska, svenska, finska, engelska och arabiska. Språkkunskaper är enligt honom nyckeln till bättre integration och kommunikation.
Han citerar Nelson Mandela:
– Om du talar med en person på ett språk han förstår når du hans förstånd, men använder du hans modersmål så når du hans hjärta. Språkkunskaper behövs för en god kommunikation.
Hassan studerar politologi vid öppna Hanken och vid Helsinki Business school. Dessutom har han ett eget företag Finnwork, som hjälper invandrare att söka jobb. Ändå är han själv arbetssökande.
– Jag skulle gärna jobba inom någon organisation. Men som invandrare är det inte lätt, särskilt under ekonomiskt krassa tider. Arbetsgivarna har ofta fördomar. Man måste alltid vara tiofalt bättre och trevligare än ursprungsfinländare.
Med erfarenhet av att själv vara asylsökande ser han med förfäran på flyktingsituationen och många länders ovilja att dra sitt strå till stacken.
– Finländarna borde tänka på att de själva en gång kan vara i samma situation. Vi är inte så olika. Ge flyktingarna en chans till ett bättre liv!
Ahmed Hassan är medlem i Sfp:s internationella utskott och ersättare i partifullmäktige. Han ställde upp i riksdagsvalet och fick ett gott stöd bland de somaliska väljarna. Han gick med i politiken för att få sin röst hörd.
– Efter att ha fått så mycket ville jag ge tillbaka Finland något genom att jobba för ett bättre och mera öppet samhälle.