-Regeringens agerande påminner på ett dåligt sätt om fiaskot med kommunreformen för fyra år sedan, säger ordförande för Finlands kommundirektörer Heidi Rämö för yle. Kommundirektörerna säger att de igen har blivit åsidosatta i en fråga de själva bär ansvaret för.

Tre regeringar i följd har försökt åtgärda reformhärvan, skriver yle: ”Nu ritar statsminister Juha Sipiläs (c) regering kartor för nya vård- och självstyrande områden. Om antalet områden rör sig vilda gissningar, gaffeln är mellan fem och elva”.

– Det gamla politiska maktspelet fortsätter. Partierna bygger en ny förvaltning som passar dem. Partiernas bästa har nu satts före medborgarnas och kommuninvånarnas bästa, säger Rämö.

Endast stiftelsen för utveckling av Kommunsektorns har kartlagt kommunernas åsikter, resultatet är klart och trist – ur kartritarnas synvinkel. Nio av tio kommunala beslutsfattare som svarat på vår förfrågan vill att Finland får ungefär 18 självstyrande områden med gränser ungefär som dagens landskap. Tjänstemannaberedningen som nu torde vara klar går enligt uppgift ut på tolv områden.

Med färre områden än aderton förutspås stora revirstrider.

-Var och en borde redan förstå att ju färre gränsstrider desto lättare kan vi fatta beslut. Det är klart att kamp om gränserna uppstår om de självstyrande områdena är färre än 18, säger Antti Mykkänen från Kommunsektorns utvecklingsstiftelse till yle.

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *