Dethär går ju igenom enhälligt i riksdagen! Så lät en kommentar då partiernas representanter diskuterade vårdreformen och kommunernas roll i Kommunernas hus på torsdagen.

Regeringspartiernas ordföranden var inte närvarande på den stora paneldebatten, samtidigt som Kommunmarknaden pågår ju regeringens budgetria. Det hettade ändå till ordentligt då man började med att diskutera regeringens djärva sparbeslut, som offentliggjordes i tisdags. Krista Kiuru (SDP) använde ord som diktat, ensidighet, falskhet och helt otroligt.

Reaktionerna bland vänsterpartierna på regering Sipiläs förslag går inte att ta miste på. Centerns Annika Saarikko konstaterade att Kiuru använder ett hårt språk och att hösten säkert blir svår.

-Diskussion är nödvändig. Mitt parti har inte lovat annat än att sätta Finland i skick. Detta är en stor fråga som kommer att sträcka sig över flera valperioder och gälla alla samhällsgrupper.

Saarikko frågade när det då är rätt tid att agera för att rädda landets ekonomi.

-Jag kan inte se mina barn i ögonen och säga: jag har verkat så att det inte blir något kvar för dig.

Ville Niinistö, de grönas ordförande, anser att Finland inte är i konkursskick.

-Vi måste skapa framåtanda och positivt tänkande, inte som nu missmod och panik. Vi behöver inte skrota välfärdssamhället. I dag får Finland lån billigare än någonsin tidigare.

Stor enighet kring vårdreformen

Men då panelen kom till den verkliga långköraren; vårdreformen var partiernas representanter rätt så eniga. Eller som Sannfinländarnas partisekreterare Riikka Slunga-Poutsalo uttryckte det.

– Det här kommer att godkännas enhälligt i riksdagen.

Krista Kiuru ville ändå påminna om att vi kunde ha klarat reformen av social- och hälsovården utan en mellanförvaltning. Men hon konstaterade:

-Vi är med i jobbet och vi är redo att arbeta hårt.

Annika Saarikko lugnade ner paneldeltagarna som krävde att alla riksdagspartier ska få vara med genom att försäkra att det bildas en parlamentarisk uppföljningsgrupp för vårdreformen.

Alla får vara med!

-Alla partier får vara med. Det enda oklara vad gäller vårdreformens ramar är: hur många områden och här får vi svaret inom några veckor, sedan börjar jobbet på allvar, sade Saarikko.

-Gröna stöder en demokratisk mellanstegsförvaltning. Vi hoppas och tror att centern inte sviker, sade Ville Niinistö (som inte kunde motstå att travestera på det gamla politiska talesättet Kepu pettää aina, centern sviker alltid).

Om kommunernas roll i framtiden visionerade paneldeltagarna fritt. Främst talade rikspolitikerna om att riva byråkratiska hinder och att hjälpa invånarna till egen aktivitet. Man talade om ungdomskultur, om grönområden och idrott men också om sysselsättningen där politikerna hoppas att de nya kommunerna kan ta nya initiativ.

-Kommunen måste hitta en helt ny roll där livskraft är det viktigaste, vi måste hitta nya vägar för medborgaraktivitet sade Hanna Sarkkinen (Vf).

 

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *