Oppositionspartierna välkomnar Elina Lepomäkis utspel.  – Elina Lepomäki förstår sig på marknadsekonomi bättre än de flesta av oss andra riksdagsledamöter. Därför ska vi lyssna på henne, skriver De Grönas Antero Vartia på twitter.

Oppositionspartierna är inte sena att stöda Elina Lepomäkis kritik mot regeringens vård- och landskapsreform. Samlingspartisten Lepomäki meddelade i onsdags att hon inte kommer att rösta för regeringens förslag till vård- och landskapsreform.

På twitter lyfter både partiordförande för De Gröna Touko Aalto och riksdagsledamoten Antero Vartia upp Lepomäkis marknadsekonomiska argument.

 

Vänsterns Paavo Arhinmäki skriver för sin del i sin blogg att det är fosterländsk sak att ingripa och stoppa krisen som vårdreformen håller på att leda till. Samtidigt påpekar Arhinmäki att kritiken Lepomäki framför inte är ny, utan något oppositionen och flera sakkunniga påtalat redan länge.

– Jag föreställer mig inte heller att Vänsterförbundets och Samlingspartiets vårdreformskritiker överhuvudtaget har samma syn på hur en optimal modell för reformen borde se ut, skriver Arhinmäki.

”Inte överraskande”

Viktor Kock, ordförande för Finlands svenska socialdemokrater säger i en intervju för Arbetarbladet att han inte tror Lepomäkis utspel kom som en överraskning för Samlingspartiet.

”Troligare är att utspelet är en välregisserad påtryckning riktad till regeringskumpanerna. Samlingspartiet vill enligt Kock helgardera sig och bädda för ett eventuellt nyval”, skriver Arbetarbladet.

Kock säger precis som Arhinmäki att kritiken i sig inte innehåller något nytt utan lyfter upp samma problem som SDP påpekat redan från början.

Anders Adlercreutz, riksdagsledamot för SFP och partiets vice ordförande, är inte heller förvånad över Lepomäkis utspel.

– En objektiv analys av det som lagts fram för oss riksdagsledamöter kan bara leda till samma slutledning. Att koppla ihop social-och hälsovårdsreformen med en landskapsreform var en olycklig lösning. I stället för att utveckla befintliga, i internationell jämförelse mycket kostnadseffektiva strukturer, fjättrar man nu en viktig del av den samhälleliga servicen i en tvångströja, en landskapsadministration, säger Adlercreutz i ett pressmeddelande från partiet.

Läs mer om Elina Lepomäkis utspel i HBL:s artikel.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *