Vård- och landskapsreformen kommer att bli den dominerande frågan för Kommunförbundets nya förbundsdelegation, tippar Silja Borgarsdóttir Sandelin och Otto Andersson.

Båda är nya medlemmar i Kommunförbundets förbundsdelegation. Borgarsdóttir Sandelin representerar Helsingfors och SFP, Andersson Nyland och SFP.

Otto Andersson befarar att den nya landskapsförvaltningen kommer att ge ett ”veritabelt demokratiunderskott”  i de små kommunerna. De beräkningar som finns visar att det blir de stora städerna som kommer att ta säte i de nya landskapsfullmäktige, medan de mindre kommunerna blir utan representation.

– Man kan säga att statistiken arbetar mot de mindre kommunerna, som dessutom ofta är svenska, säger Andersson.

Silja Borgarsdóttir Sandelin sägera att hon ser framemot sitt uppdrag i Kommunförbundets förbundsdelegation. Hon sitter sin första period i Helsingfors fullmäktige och uppdraget i förbundsfullmäktige är hennes första i Kommunförbundet.

– I början av mandatperioden kommer vård- och landskapsreformen säkert att dominera agendan. När reformen är klar tar arbetet med att utveckla och förbättra den vid. Det är viktigt att inte glömma var servicen hör hemma, nära människorna.

SFP-gruppen i förbundsdelegationen består förutom av Andersson och Borgarsdóttir Sandelin av Ulf Stenman som representerar Vasa valkrets. Ålands representant är Tage Eriksson.

Kommunförbundets nya förbundsdelegation samlas som bäst i Helsingfors för sitt konstituerande möte. Vid mötet väljs bland annat medlemmarna i Kommunförbundets styrelse. Efter en paus på åtta år tar Svenska folkpartiet igen plats i styrelsen.

Förbundsdelegationen kommer också att välja nya medlemmar i den Svenska delegationen och i delgationen för små kommuner och styrelsemedlemmar i Finlands kommunstiftelse. Delegationerna har 15 medlemmar.

Förbundsdelegationens mandatperiod är fyra år. Valet av förbundsdelegation förrättades i kommunerna i slutet av 2017. Ledamöterna och ersättarna i förbundsdelegationen ska vara fullmäktigeledamöter i kommunerna. De politiska styrkeförhållandena bygger på  resultatet i kommunalvalet 2017. Resultatet i kommunalvalet syns också i förbundsdelegationens och styrelsens presidier.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *