Tågförbindelsen mellan Helsingfors och Vanda flygfält öppnas på onsdag. Det är tågen I och P som trafikerar på Ringbanan. 

Egentligen kommer man inte ända fram till flygplatsen ännu på tio dagar, eftersom flygplatsens station blir färdig först den 10 juli. De första tio dagarna får flygresenärerna nöja sig med att åka buss till Aviapolis och byta till tåg där för att komma in till centrum. Aviapolis ligger fem minuter från flygplatsen om man åker den tillfälliga bussen, som är gratis för tågresenärerna.

Första I-tåget som åker Ringbanan motsols (norrut på det östra spåret och söderut på det västra) startar från plattform sju klockan 03.59. Helsingforsregionens trafik (HRT) lovar på sin webbplats att de första resenärerna ska få en överraskning. P-tåget som åker i motsatt riktning åker sin första tur klockan 05.14. Enligt HRT ska båda tågen gå med tio minuters mellanrum.

Alla parter som har medverkat i att genomföra projektet ordnar öppningsfestligheter på flera ställen. Enligt deras Facebook-evenemang kommer 1 600 människor att delta i festligheterna.

Ringbanan betyder slutet för M-tåget som har trafikerat sedan 1975. Stationerna försvinner inte, eftersom de finns på västra delen av ringbanan.

M-tåget gick mellan Helsingfors och Vandaforsen.

Läs också: EU kan ge pengar till planeringen av Centrumslingan

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *