Finström, Sund och Geta vill utreda idén om att gå ihop till en kommun. Redan i dag finns många samarbeten över kommungränserna. Nu väntar de på stöd från Ålands landskapsregering. 

Norra Åland och kommunerna Finström, Geta och Sund har lagt fram en motion om att utreda en eventuell sammanslagning av kommunerna.

De har bjudit in Vårdö och Saltvik till diskussionen och vänt sig till Ålands landskapsregering för finansiellt stöd av utredningen.

– Landskapsregeringen vill att vi skulle komplettera några uppgifter, men när det är gjort hoppas vi kunna påbörja en utredning, säger Björn Grüssner, aktiv kommunpolitiker för Liberalerna i Finström och tidigare kommundirektör i Geta. Han har alltid tyckt att Åland borde ha färre kommuner.

– Det skulle lösa så många administrativa frågor och därför tror jag att en utredning är en bra början.

Likvärdig service

De norra kommunerna på Åland samarbetar redan i dag över kommungränserna.

– Vi har en gemensam högstadieskola, gemensam hälsocentral i Godby och samarbeten på den tekniska sidan, säger Grüssner.

Han tycker att många invånare verkar positiva till en sammanslagning mellan kommunerna.

– Som det ser ut i dag skiljer sig servicen mellan kommunerna och jag tror hela Åland skulle må bättre av att alla skulle få samma service.

– Men hur en enda kommun ska förhålla sig till Ålands landskapsregering är inget som ännu diskuterats. Därför tror jag det är bra att vi börjar med en utredning och ett nära samarbete tillsammans med dem.

TEXT: LIZ LINDVALL

Läs också: ”Åland har på tok för många kommuner”

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *