Finansministeriet går vidare i fallet Kittilä efter att kommunfullmäktige i måndags beslöt att de brottsmisstänkta fullmäktigeledamöterna kan fortsätta som förtroendevalda. Nu ska ministeriet höra kommunen och de misstänkta.

Kommunfullmäktige i Kittilä  beslöt igår med rösterna 14 mot 9  att de förtroendevalda som står brottsmisstänkta får fortsätta sina förtroendeuppdrag. Kort efter nyheten meddelade finansministeriet att man nu går vidare med det så kallade Lex Kittilä- fallet och  inleder hörande av kommunen och de brottsmisstänkta.

Finansministeriets Lex Kittilä-utredningsgrupp har krävt att de förtroendevalda som är brottsmisstänkta avstängs från sina uppdrag medan rättsprocessen pågår.

Enligt utredningsgruppen skulle en avstängning ha varit enda sättet att trygga medborgarnas förtroende för de kommunala beslutsfattarna. Utredningsgruppen ansåg att det är fullmäktiges skyldighet att stänga av de förtroendevalda som är brottsmisstänkta.

Avstängningen behandlades i kommunstyrelsen i Kittilä för en vecka sedan. Beredaren tf. kommundirektören Sanna Ylinampa föreslog då avstängning i linje med utredningsgruppens förslag men kommunstyrelsen sa nej och skickade ärendet vidare till kommunfullmäktige.

Ministeriet anser nu att fullmäktiges beslut inte tryggar kommunens trovärdighet och förtroende eftersom brottet som utreds är så allvarligt och möjligen kan upprepas.

– Situationen är allvarlig. Vi behöver åtgärder för att återfå förtroendet och lagligheten i beslutsfattandet, säger regeringsrådet Auli Valli-Lintu till finska Yle.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *